Ανδριανός Μιχάλαρος στον «Σκάι»: «Οι παραγωγικές επιχειρήσεις υπό διωγμόν»

Σημαντική παρέμβαση για τις επιχειρήσεις έκανε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
στην πρωϊνή εκπομπή της τηλεόρασης του «Σκάι»

Το αίτημα για την προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά των παραγωγικών, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της τεχνικής εκπαίδευσης έθεσε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, κατά την παρέμβασή του στην εκπομπή «Πρωϊνή Ενημέρωση» του «Σκάι», που παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Νίκος Υποφάντης και Μαρία Βούσουλα.

Την άποψη ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν να προσφέρουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα αν θα διαμορφωθεί καλό επιχειρηματικό κλίμα και δοθούν φορολογικά κίνητρα, εξέφρασε ο κ. Μιχάλαρος, επισημαίνοντας πως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Πειραιά βρίσκεται αρωγός και συνοδοιπόρος των επιχειρήσεων, σε θεσμικό και συμβουλευτικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είχε έτοιμο σχέδιο κυβερνησιμότητας και με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει βελτιώνει την ψυχολογία στην αγορά αλλά χρειάζεται συνέχιση και ένταση των προσπαθειών.

«Όσες επιχειρήσεις επέζησαν αντιμετωπίζουν ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης: Δεν υπάρχει εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό πλέον. Η χώρα ξέμεινε από τεχνίτες! Ας μην κοιτούμε μόνο το οικονομικό, αλλά και το τεχνικό κομμάτι. Όταν μιλούμε για την ‘τέταρτη βιομηχανική επανάσταση΄ και δεν έχουμε προσωπικό να γνωρίζει το χειρισμό μηχανημάτων σύγχρονης γενιάς, τότε επιβάλλεται η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός της τεχνικής εκπαίδευσης αλλά και κίνητρα για την προσέλκυση νέων», υπογράμμισε ο κ. Μιχάλαρος σημειώνοντας πως την ίδια επισήμανση έκανε και το κλιμάκιο του ΒΕΠ που συναντήθηκε την Παρασκευή 2 Αυγούστου με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Παπαθανάση. Πρόσθεσε ότι η τεχνική εκπαίδευση θα μπορούσε να περάσει υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, εφ’ όσον γνωρίζει άμεσα τι χρειάζεται η αγορά και βούληση της κυβέρνησης αποτελεί η διασύνδεση της αγοράς με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όσον αφορά στο επιχειρηματικό κλίμα και όσα άφησε πίσω της η κρίση, ο κ. Μιχάλαρος σχολίασε: «Πρέπει να γίνει μελέτη για να σκιαγραφηθεί πώς επιβίωσαν οι επιχειρήσεις μέσα στη δεκαετία της κρίσης. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν σεβάστηκε ούτε εμάς με τους περιορισμούς και τα εμπόδια που έβαλε για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων». Για το λόγο αυτό πρότεινε την επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο όσοι ήταν συνεπείς πριν από την κρίση, βρέθηκαν ευάλωτοι και σήμερα αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους.

Εκ μέρους των βιοτεχνών και των επαγγελματιών του Πειραιά, ο Πρόεδρος του ΒΕΠ χαρακτήρισε αδιανόητη τη γραφειοκρατία για την έναρξη λειτουργίας ενός μηχανουργείου ή ενός ξυλουργείου, όταν απαιτούνται 26-27 πιστοποιητικά. «Η παραγωγή στην Ελλάδα ήταν ‘έγκλημα’! Έδιωχναν παραγωγικές μονάδες από την Αθήνα και από τα αστικά κέντρα, μεταφέροντάς τις σε ανύπαρκτες περιοχές, όπου από τις αλλαγές των χρήσεων γης οι επιχειρηματίες βρίσκονταν χρεωμένοι για να κάνουν τη δουλειά τους! Δεν μπορεί να βρίσκονται υπό διωγμόν οι ελληνικές επιχειρήσεις», σχολίασε.

 

Το πλήρες απόσπασμα των παρεμβάσεων που έκανε ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος στην τηλεόραση του «Σκάι» είναι διαθέσιμο με ένα κλικ εδώ.

 

‹‹ πίσω

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στο Newsletter