ΕΚΔΗΛΩΣΗ Β.Ε.Π. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ NEWBRAIN, ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Ανδριανός Μιχάλαρος: Επιτακτική η στήριξη και ανάπτυξη της εφοδιαστικής

αλυσίδας για την ανάκαμψη όλων των κλάδων της οικονομίας

 

 

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, η Ημερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά με θέμα «ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ LOGISTICS ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ», στο ξενοδοχείο «Elefsina Hotel» (αίθουσα ΑΙΣΧΥΛΟΣ), στην Ελευσίνα..

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «NEWBRAIN-Notes Enhancing Waterway bridging Adriatic - Ionian Network», του προγράμματος Interreg-Adrion, του οποίου εταίρος είναι το Β.Ε.Π.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. κος Ανδριανός Μιχάλαρος ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε : «Βρισκόμαστε στην απαρχή μίας νέας εποχής κατά την οποία η Ελλάδα θα υιοθετήσει πλήρως φιλοσοφίες και πολιτικές στον τομέα των συνδυασμένων μεταφορών που ισχύουν από δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα ο τομέας των συνδυασμένων μεταφορών σημειώνει αλματώδη εξέλιξη και σύντομα οι συνδυασμένες μεταφορές θα βρεθούν στο ίδιο επίπεδο με εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης.

H γεωγραφική θέση της χώρας μας πρέπει να αξιοποιηθεί με πρώτο στόχο την λιμενική βιομηχανία έτσι ώστε τα λιμάνια μας να αποτελέσουν χώρους υποδοχής φορτίων και πύλες εισόδου εμπορευμάτων με προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η σημασία της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος μεταφορών για τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της παραγωγικότητας μιας χώρας αποτελεί κοινό τόπο σε όλα τα πρόσφατα κείμενα της Ε.Ε.

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων η επιμελητηριακή μας περιφέρεια με το Λιμάνι του Πειραιά, το Λιμάνι της Ελευσίνας, τα Μέγαρα ( Ρεβυθούσα, Προβλήτα Πετρελαίου) το Λιμάνι του Λαυρίου, τα Εμπορευματικά κέντρα και σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων {Ναυπηγική Βιομηχανία ( Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ναυπηγεία Ελευσίνας, Ναυπηγεία Περάματος), δύο Διυλιστήρια, δύο Χαλυβουργίες, μεγάλες εταιρείες logistics κ.α.}.

Σήμερα είναι επιτακτική η στήριξη και ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας για υποστηρικτική λειτουργία στην ανάκαμψη των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας, βιομηχανίας, εμπορίου, της αγροτικής παραγωγής και του τουρισμού.

Απαιτείται άμεσα ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός και ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κόμβο της Ν.Α. Ευρώπης, με αύξηση του ποσοστού εξυπηρέτησης του διερχόμενου φορτίου».

  

Στη συνέχεια ο πρόεδρος Β.Ε.Π. βράβευσε τον καθηγητή Πανεπιστημίου Πειραιά, του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, Δρ Ευάγγελο Σαμπράκο, για την ουσιαστική προσφορά του στην έρευνα για τον τομέα των μεταφορών.

Στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές εξελίξεις στο χώρο των μεταφορών, τους προβληματισμούς και τις προοπτικές αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Σύμβουλος του ΕΕΣΥΜ κος Δ. Λεμονάκης.

Στις συνδυασμένες μεταφορές στο λιμάνι του Πειραιά και τις παρεχόμενες και προβλεπόμενες υπηρεσίες προς του χρήστες αναφέρθηκε ο κος Ν. Δεμενόπουλος, αναπλ. Προϊστάμενος Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ΟΛΠ και την υφιστάμενη κατάσταση και τις μελλοντικές τάσεις στον τομέα των logistics ανέλυσε ο Δρ Βασίλης Ζεϊμπέκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου & Αντιπρόεδρος Λειτουργιών EEL, ο οποίος παρουσίασε και τα αποτελέσματα της 4ης Πανελλήνιας έρευνας για τον κλάδο των logistics.

Προτάσεις δικτύωσης και πλαίσια συνεργειών σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (clustering)ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Βιομηχανικής Ένωσης (W.I.M.A.), κος Ηλίας Χατζηεφραιμίδης.

Λαμβάνοντας το λόγο ο τιμηθείς καθηγητής, κος Ευάγγελος Σαμπράκος, αφού ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για τη βράβευσή του, αναφέρθηκε στις εμπορευματικές μεταφορές, στα logistics, τις διεθνείς εμπειρίες και εστίασε στις ευκαιρίες για τη δημιουργία μεγάλων clusters στη Δυτ. Αττική.

Τη βιωσιμότητα και έξυπνη διαχείριση πόλεων (smartcities) παρουσίασε ο Δρ Παν. Τριβέλλας, καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ελευσίνας, κος Γρ. Κοροπούλης, ο Δ/νων Σύμβουλος του Λιμένος Ελευσίνας, κος Χαρ. Γαργαρέτας και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, κος Ευάγγ. Λίγκος.

Το πρόγραμμα NEWBRAIN και τη συμμετοχή του ΒΕΠ, ως εταίρος, παρουσίασε ο Δ/ντής του Επιμελητηρίου, κος Μιχ. Γιάγκας, ο οποίος συντόνιζε και τις εργασίες της Ημερίδας και τη συζήτηση μεταξύ ομιλητών και παρευρισκομένων που παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

 

 

 

‹‹ πίσω

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στο Newsletter