ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ  ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ

    Η Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι, με αφορμή περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης Ελλήνων Εξαγωγέων που αναφέρθηκαν στο Γραφείο τους, εφιστά την προσοχή των εξαγωγέων και ενημερώνει για την πρακτική που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές.

   Συγκεκριμένα για την ακολουθούμενη πρακτική στην επιστολή αναφέρεται ότι:

    Κατόπιν συμφωνίας ρουμανικής εισαγωγικής εταιρείας, την οποία σημειωτέον φέρεται να εκπροσωπεί συνήθως Έλληνας, με ελληνική εξαγωγική εταιρεία, γίνεται παραγγελία, με συμφωνία προπληρωμής του εμπορεύματος πριν τη φόρτωση. Στη συνέχεια ο εισαγωγέας επικαλούμενος ανάγκη άμεσης παράδοσης του προϊόντος ή αποφυγή καθυστέρησης του φορτίου στα σύνορα λόγω του Σαββατοκύριακου, αποστέλλει μέσω φαξ πλαστό αποδεικτικό τραπεζικής εντολής (SWIFT) (συνήθως Πέμπτη ή Παρασκευή) και ακολουθεί φόρτωση συνήθως Παρασκευή απόγευμα προτού επιβεβαιωθεί το έμβασμα του χρηματικού ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό της ελληνικής εξαγωγικής εταιρείας.

    Η μεταφορά γίνεται συνήθως με μεταφορικό μέσο που αποστέλλει ο εισαγωγέας. Συχνά, στις περιπτώσεις αυτές, το φορτίο δεν φτάνει στη Ρουμανία με τον αρχικό μεταφορέα (ο οποίος υπογράφει και το CMR), αλλά μεταφορτώνεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής κατόπιν εντολής του παραλήπτη-εισαγωγέα.

   Το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας τονίζει και εφιστά την προσοχή στους  Έλληνες εξαγωγείς να περιμένουν επιβεβαίωση της λήψης του εμβάσματος πριν προχωρήσουν στην φόρτωση.

     Οι ενδιαφερόμενοι για συνεργασία με Ρουμανικές επιχειρήσεις μπορούν για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις να απευθύνονται στα τηλ. 0040 21 2100748, 2115724, fax 0040 21 2119893, στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

 

‹‹ πίσω

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στο Newsletter