ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΣ 12-6-2013

                                                Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α

                                     ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

                          ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

                     Eπαναληπτική Συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου 2013

                                    Ημέρα Τετάρτη και ώρα 17:00

 

                               ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ


                                  ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1ο:     Ομιλία του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κου Γιώργου Καββαθά.

2ο:     Υπογραφή σύμβασης με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

3ο:     Επικύρωση πρακτικών Δ.Σ.

4ο:     Ανακοινώσεις.

5ο:     Εκλογές για την αντικατάσταση του Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Βιοτεχνών κου Μπογά, κατόπιν παραιτήσεώς του.

6ο:     Ενημέρωση για το παρεμπόριο από την κα Λιόση και απο τον κ. Κωνσταντόπουλο.


ΠΑΡΟΝΤΕΣ

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΝΤΕΣ

 

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, σήμερα καλωσορίζουμε τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργο Καββαθά, είναι τιμή που είναι σήμερα μαζί μας. Πιστεύω ότι μπήκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την ελληνική βιοτεχνία, για την επιχειρηματικότητα, μια ελληνική βιοτεχνία που περνάει μια δύσκολη φάση, μια βιοτεχνία που πρέπει πρώτα απ' όλα εμείς να το πιστέψουμε και δεύτερον, ανθρώπους που κινδυνολογούν πρέπει να τους βάλουμε πλέον στο περιθώριο.

          Προχθές στην έκθεση που είχε γίνει στην περιοχή των Μεγάρων έλεγε κάποιος ομιλητής, που έμαθα ότι ήταν και σύμβουλος της ΓΣΕΒΕΕ, αυτός ο άνθρωπος για μια ώρα κινδυνολογούσε. Για μια ώρα έλεγε ότι το Σεπτέμβριο πτωχεύουμε, τον Αύγουστο θα έρθουν οι Γερμανοί να αγοράσουν τη Στερεά Ελλάδα, οι Πολωνοί θα πάρουν την Πελοπόννησο και από κάτω στο ακροατήριο υπήρχαν άνθρωποι που είχαν κάνει τελευταία επενδύσεις, είχαν ανοίξει θέσεις εργασίας, είχαν δημιουργήσει, είχαν επενδύσει στην καινοτομία, είχαν φτιάξει καινούρια προϊόντα. Αυτοί οι άνθρωποι όμως πληρώνονται από τον ελληνικό λαό, πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο.

          Πρέπει από 'δω και πέρα να πάρουμε κι εμείς τους βιοτέχνες και παροτρύνω τον Πρόεδρο σ' αυτό, να πάρουμε κι εμείς τον λόγο στα χέρια μας και να τους πούμε ότι εμείς αυτή τη στιγμή αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις, είμαστε οι μοναδικοί πλέον, αυτοί οι 500.000 Ελληνες που μείνανε που πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων, δικές μας, δημοσιογράφων, δικηγόρων, πολιτικών μηχανικών, όλες τις ασφαλιστικές εισφορές τις έχουν φορτωθεί 500.000 άνθρωποι, αυτοί οι οποίοι ακόμα αγωνίζονται να κρατήσουν τα μαγαζιά τους, να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους, να κρατήσουν τους εργαζόμενους. Πρέπει να πάψει αυτή η καραμέλα ότι εμείς είμαστε οι κλέφτες, είμαστε απατεώνες, είμαστε λωποδύτες και από την άλλη να λένε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. Οι ίδιοι που τα λένε αυτά, μετά οι ίδιοι βγαίνουν στα πάνελ και στα βήματα και κατηγορούν αυτό που λέμε επιχειρηματικότητα.

          Μέσα σ' αυτόν εδώ το χώρο έγινε μια εκδήλωση στην αρχή του χρόνου που βραβεύσαμε το Ιδρυμα Ευγενίδη για την προσφορά του στην τεχνική εκπαίδευση. Αυτό το πράγμα, ο κ. Ευγενίδης, χωρίς εμείς καν να τον ξαναενοχλήσουμε μας έχει για πρότυπο παντού, θέλει να πούμε σε μια διαδικασία να ξαναξεκινήσει πάλι η τεχνική εκπαίδευση, θέλει να είμαστε εμείς μπροστάρηδες και δίπλα το Ευγενίδειο να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια να κάνουμε. Είναι κάποια θέματα που θα τα βάλουμε στα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια να δούμε τι μπορούμε να προτείνουμε στο Ευγενίδειο Ιδρυμα για να ξεκινήσει πάλι, να ξαναβγάζουμε πάλι τεχνίτες. Γιατί κάποιος συνάδελφος βιοτέχνης που είναι και τώρα εδώ λέει ίσως είναι ανάγκη να δημιουργηθεί και μια σχολή βιοτεχνών, διότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή να μπούμε σε μια λογική παραγωγική. Να βάλουμε τα παιδιά σ' αυτή τη λογική.

          Θέλω πάλι να ευχαριστήσω τον κ. Καββαθά, να ξέρει ότι θα είμαστε συμπαραστάτες του σε όλο το δύσκολο έργο που έχει μπροστά του, μαζί τα Επιμελητήρια και η ΓΣΕΒΕΕ πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μας ακούσουν και κάποια στιγμή θα καταλάβουν και αυτό που λένε ραχοκοκαλιά της οικονομίας είναι η μικρομεσαία επιχείρηση θα το πιστέψουν οι ίδιοι, γιατί δεν το πιστεύουν δυστυχώς, εμείς πρέπει να τους πείσουμε να το πιστέψουν, να είναι δίπλα στις επιχειρήσεις, να βοηθήσουν την προσπάθειά μας και ειλικρινά υπάρχουν Ελληνες επιχειρηματίες και βιοτέχνες που μπορούν να κάνουν θαύματα. Απλώς, το μόνο που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να τους αφήσει να λειτουργήσουν και να λειτουργήσουν και να δημιουργήσουν αυτό που έχουν όραμα και αυτό που έχουν μεράκι. Και πάλι κ. Καββαθά σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας. Εχετε το λόγο. Θέλετε να ανέβετε στο βήμα;

 

 

 

 

                                                 ΘΕΜΑ 1ο Η.Δ.

 

Ομιλία του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά.

 

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Καλησπέρα κι από εμένα. Καταρχήν, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και την Διοικητική Επιτροπή για την πρόσκληση και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο για την παρουσία σας σήμερα εδώ.

          Βεβαίως, ο Πρόεδρος σωστά είπε ότι κάπου θα πρέπει να βγάλουμε από μέσα μας τον πεσιμισμό. Κάπου πρέπει να βγάλουμε από μέσα μας αυτή την απογοήτευση αλλά υπάρχουν, Πρόεδρέ μου, κάποιοι που δυστυχώς δεν μας αφήνουν να την βγάλουμε. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από μερικά χρόνια. Παραδείγματος χάριν χθες βίαια η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Το πρόβλημα δεν είναι εάν 2.500 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να το απαξιώνω το γεγονός, άλλωστε χθες το βράδυ ήμουν στην ΕΡΤ στα πλαίσια της αλληλεγγύης που δείχνουν οι κοινωνικοί εταίροι, ανεξάρτητα εάν οι απολυόμενοι είναι μέλη της ΓΣΕΒΕΕ ή είναι απλοί εργαζόμενοι, το πρόβλημα όμως είναι η αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

          Οταν ο δέκτης τηλεόρασης δείχνει μαύρο, δείχνει φασισμό και έτσι φασιστικά δεν λύνονται τα προβλήματα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις πριν από ένα μήνα περίπου είπε ότι στην Ελλάδα έχει σταματήσει ο κοινωνικός διάλογος και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να ανοίξουμε αυτό το διάλογο.

          Εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας δεν υπάρχει και δεν υπάρχει υπαιτιότητα των κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας. Οταν είχαμε επισκεφθεί πριν από 15 μήνες τον κ. Παπαδήμο και μας είπε λίγο πολύ ότι εμείς θα βάλουμε 500άρικο, η απάντηση του τότε Προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, του Δημήτρη του Ασημακόπουλου, ήταν αν η Ελλάδα δεν μπορεί να εγγυηθεί 751 ευρώ κατώτερο μισθό ας πτωχεύσει. Και δεν είναι πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας ο μισθός. Μπορεί να είναι 10ο, 11ο, 12ο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας. Και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη 14 μήνες μετά. Οταν οι μισθοί πέφτουν και ταυτόχρονα η ανεργία αυξάνεται. Οταν οι μισθοί πέφτουν και ταυτόχρονα οι τζίροι των επιχειρήσεων μειώνονται.

          Είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, η ελληνική οικονομία ήταν, παραμένει, παρ' όλες τις προσπάθειες που γίνονται για εξαγωγικές δραστηριότητες, παραμένει εσωστρεφής. Οσο μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών καταναλωτών, τόσο μειώνονται οι τζίροι. Θα ήταν πολύ ευχάριστο εάν είχα τη δυνατότητα στην επιχείρησή μου ή εσείς κ. Πρόεδρε στη δική σας επιχείρηση να μειώσετε τους μισθούς εκεί που θέλατε ή εκεί που θα ήθελα εγώ. Αλλά ... να πληρώνονται κανονικά. Θα είχα δουλειά εγώ και θα ήμουν και καλύτερα από τα έξοδα μισθοδοσίας. Αλλά όταν γενικεύεται αυτό αντιλαμβάνεστε ότι λείπουν χρήματα από την αγορά, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν λείψει 80 δισεκατομμύρια. Αυτά που ψάχνουμε όλοι μας εναγωνίως καθημερινά.

          Η ΓΣΕΒΕΕ πριν από 3 χρόνια τέτοια εποχή στέλνοντας μια επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό για το μνημόνιο, το 1ο μνημόνιο, έλεγε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων εάν πετύχει αυτό το μνημόνιο θα έχετε σώσει το οικόπεδο, δεν θα υπάρχουν πολίτες να κατοικήσουν στη χώρα τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και σήμερα έχουμε μετατρέψει μια δημοσιονομική κρίση σε κρίση του τραπεζικού συστήματος και το τελευταίο διάστημα την έχουμε μετατρέψει σε ανθρωπιστική έχοντας 1,5 εκατομμύριο ανέργους, έχουμε μια ανεργία η οποία πλησιάζει το 30% η καταγεγραμμένη η επίσημη και έχουμε ιδιαίτερα μεγάλη ανεργία στις νέες ηλικίες, εκεί που φτάνει σήμερα το 60% και βλέπουμε τα παιδιά μας να φεύγουν ξανά μετανάστες στο εξωτερικό. Και είπατε κάτι πολύ σημαντικό προηγουμένως για την τεχνική εκπαίδευση.

          Είπατε ότι πρέπει να ξανακάνουμε σχολές. Η ΓΣΕΒΕΕ διαχρονικά τα τελευταία 10 χρόνια παλεύει στην προσπάθεια της σύνδεσης της επιχειρηματικότητας, των επιχειρήσεων με την εκπαίδευση. Η Ελλάδα έχει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, πάνω από 30% των νέων είναι απόφοιτοι Ανώτερων και Ανώτατων Σχολών, εκεί που πάσχει είναι μέσης κατηγορίας προσωπικό, στελέχη μέσης κατηγορίας. Αλλά αυτό είναι μία στρέβλωση η οποία δεν ειναι μόνο ευθύνη της ίδιας της πολιτείας, είναι ευθύνη και δική μας ως γονιών που όλοι είχαμε ως στόχο να κάνουμε τα παιδιά μας δικηγόρους, γιατρούς, πολιτικούς μηχανικούς, επιστήμονες γενικότερα αλλά τους βγάζουμε σε μια αγορά η οποία ήδη είναι κορεσμένη. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια 80.000 νέοι σε μια αγορά που είναι ήδη κορεσμένη, όταν ο δικηγόρος σήμερα δεν πρόκειται να βρει δουλειά, τεράστιο πρόβλημα έχουν οι δικηγορικοί σύλλογοι τα μέλη τους. Δεν μπορεί να βγάζουμε άκριτα πολιτικούς μηχανικούς και βλέπουμε μια μεταστροφή ιδιαίτερα πέρσι όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και άνοδο των βάσεων στις Γεωπονικές σχολές, γιατί πρέπει να γυρίσουμε στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και βέβαια μια και είμαι στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο του Πειραιά θα πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητα στήριξης της Βιοτεχνίας, διότι αν δεν υπάρχει μεταποίηση και με εξαγωγικό προσανατολισμό δεν πρόκειται να μειώσουμε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να έχουμε ουσιαστικά επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό που είναι το ζητούμενο για να βγει η οικονομία από το αδιέξοδο, αν και από μόνο του δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

          Τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες είναι τεράστια. Αυτοί όμως που σχεδιάζουν, το λέω και το έχω πει και σε επίσημα τραπέζια, σχεδιάζουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Μπορεί να έχουν πτυχία, μπορεί να έχουν μάστερς αλλά δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους. Δεν έχουν κόψει ποτέ επιταγή, δεν έχουν πληρώσει στις  31 του μηνός το προσωπικό τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους προμηθευτές τους, το ενοίκιο, τα δάνειά τους. Αρα, είναι περίπου σαν τον στρατηγό που σχεδιάζει επί χάρτου στο υπόγειο του πενταγώνου, μεταφέρει στρατεύματα και μονάδες για τη μάχη, αλλά όταν φτάσει στην ώρα της μάχης τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ' ό,τι είναι στο ανάγλυφο που υπάρχει στο στρατηγείο.

          Κυρίαρχο θέμα σήμερα και των βιοτεχνών και των εμπόρων και των επαγγελματιών είναι το ασφαλιστικό τους ταμείο. Ενα ταμείο το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κι επειδή στην αίθουσα βλέπω συναδέλφους συνταξιούχους οι οποίοι είναι γνωστό σε όλους ότι κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές και σήμερα έχουν δεχθεί έναν περιορισμό των συντάξεών τους της τάξεως του 30% και 40%. Πριν από ένα μήνα περίπου ο Υπουργός Εργασίας προσπάθησε να μειώσει με μια τροπολογία τις συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΤΕΒΕ κατά 35%, κάνοντας ταυτόχρονα ένα μήνα πριν ένα μεγάλο ρουσφέτι στην εκλογική του περιφέρεια, δίνοντας το δικαίωμα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων να μην είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΕ αλλά να εγγραφούν στον ΟΓΑ. Είναι λογικό απο τη μία ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος ασχολείται εποχιακά να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές της τάξεως των 4.000, 5.000 ή 6.000 ευρώ. Θα μπορούσε κάλλιστα και αυτό αφορά και τους επαγγελματίες εμπόρους και βιοτέχνες που δραστηριοποιούνται σε πόλεις κάτω των 2.000 κατοίκων που υπάρχει η εξαίρεση και η δυνατότητα να πηγαίνουν στον ΟΓΑ, η άποψη της ΓΣΕΒΕΕ είναι ξεκάθαρη. Οποιος ασκεί επάγγελμα πρέπει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Να φτιάξουμε μια ειδική κλάση αντίστοιχη αυτής του ΟΓΑ αλλά πρέπει να παραμείνει στο ταμείο. Χάθηκαν λοιπόν με αυτή την τροπολογία του κ. Βρούτση, χάθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 25 εκατομμύρια ευρώ προσπάθησε να τα αναπληρώσει μειώνοντας κατά 35% τις συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ.      Να μη μιλήσω για την κατάσταση του Ταμείου διαχρονικά από τη μεταπολίτευση και 'δω. Τα χρήματα ήταν από το '91-'92 στην Τράπεζα της Ελλάδος άτοκα, όταν τα αντίστοιχα Ταμεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχαν απόδοση από 19% έως 22% ετησίως, εμάς ήταν εδώ άτοκα. Να μη μιλήσω για τις υποχρεώσεις που έχει το κράτος απέναντι στα Ταμεία τα τρία τα ενοποιημένα, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, έπρεπε να δώσει 880 εκατομμύρια όταν γινόταν η ενοποίηση το 2007 και σύμφωνα με την αναλογική μελέτη που έκανε η κα Πετραλιά λείπουν περίπου 50 δισεκατομμύρια από τα Ταμεία, ευθύνη του κράτους, αλλά να πάω στο προχθεσινό. Στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαγορεύθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία να μπουν στην ανακεφαλαιοποίηση. Οταν ένα χρόνο πριν, αν θέλετε 14 μήνες, τα Ταμεία αντιμετωπίστηκαν στο PSI σαν ιδιώτες. Κουρεύτηκαν τα αποθεματικά τους. Σήμερα αντιμετωπίζονται ως κομμάτι της Γενικής κυβέρνησης, δηλαδή του στενού δημόσιου τομέα και πάλι τιμωρούνται, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, απομειώνεται περαιτέρω η περιουσία τους, ουσιαστικά τα Ταμεία, και δεν μιλάω μόνο για το δικό μας, το δικό μας έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, έχει πάρει και την κρατική επιχορήγηση των 800 εκατομμυρίων, έχει πάρει επιπλέον περίπου 1 δισεκατομμύριο, σήμερα διάβαζα ότι ζητάει και άλλα χρήματα για να πληρώσει συντάξεις, στο τέλος του χρόνου σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας το Ταμείο θα κλείσει με έλλειμμα πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ.

          Λύση υπάρχει; Υπάρχει. Καταρχήν, θα πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της κρατικής συμμετοχής. Η κοινωνική ασφάλιση βασίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους. Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες, εμπόρους και τους βιοτέχνες, είναι διμερής γιατί η μία πλευρά είναι το κράτος και εργοδότης και εργαζόμενος είναι ο ίδιος ο αυτοαπασχολούμενος ή ο επιχειρηματίας ο οποίος καταβάλλει και για τον εαυτό του υποτίθεται και για τους εργαζόμενους, και σαν να ήταν και εργαζόμενος μάλλον. Ηταν 1.350.000.000 η συμμετοχή η κρατική, μειώθηκε στα 800 εκατομμύρια, έχει δώσει πάνω από 1,800 μέχρι στιγμής, αυτό όμως δεν αλλάζει τη σηματοδότηση και την προοπτική. Την προοπτική το Δημόσιο, το κράτος να μειώνει τους κοινωνικούς πόρους που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά έχουμε 370.000 συναδέλφους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες, οι οποίοι δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές.

          Ενα εκατομμύριο πολίτες, εννοώ τους 370.000 μαζί με τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, ειναι ανασφάλιστοι σήμερα. Είναι έντονο το κοινωνικό πρόβλημα, για μια ασφάλιση η οποία κατά την άποψη της ΓΣΕΒΕΕ είναι υποχρέωση της Πολιτείας, σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός μας και τους φόρους που καταβάλλου θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν μπορεί και δεν έχω κανένα ενδοιασμό να το πω, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ρατσιστής, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι λογικό οποιοσδήποτε ... έρχεται σε κρατικό νοσοκομείο να νοσηλεύεται ή να περιθάλπεται χωρίς να πληρώνει και αν ο Ελληνας πάει, εάν δεν έχει Ταμείο σημαίνει ότι πρέπει να πάει στον παπά της ενορίας ή στην κοινωνική υπηρεσία να πάρει χαρτί απορίας, διαφορετικά θα του βεβαιωθούν τα έξοδα μέσω της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας.

          Αρα, για μας, για να ξεκαθαρίζω, θα πρέπει άμεσα να θεωρηθούν όλα τα βιβλιάρια ασθενείας των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων και να βρούμε έναν τρόπο, που η ΓΣΕΒΕΕ τον έχει τον τρόπο, έχει βρει τον τρόπο να θεωρηθούν, να ενεργοποιηθούν μάλλον ένα μεγάλο κομμάτι των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων οι οποίοι δεν καταβάλλουν σήμερα ασφαλιστικές εισφορές. Πώς μπορεί να γίνει αυτό. Καταρχήν θα πρέπει να παγώσουν, να κεφαλαιοποιηθούν και να παγώσουν οι υποχρεώσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Το ζητούμενο είναι να μπουν ξανά στον ασφαλιστικό φορέα όσο το δυνατόν περισσότεροι ανασφάλιστοι συνάδελφοι καταβάλλοντας όποια κατηγορία θέλουν. Οποια ασφαλιστική κλάση επιλέγουν οι ίδιοι. Εάν λοιπόν σύμφωνα με τα στοιχεία και τη μελέτη που έχει κάνει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ ενεργοποιηθούν 200.000 από τις 370.000 στην κατώτατη ασφαλιστική κλίμακα, 225 ευρώ το μήνα, 450 το δίμηνο, το Ταμείο σε ένα χρόνο θα πάρει 540 εκατομμύρια. Είναι επαρκές το ποσό για να λύσει τουλάχιστον το ταμειακό πρόβλημα του Ταμείου αυτή τη στιγμή.

          Ταυτόχρονα, ήδη έχουμε μια μελέτη και σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο, στις 8 Ιουλίου και βεβαίως είστε καλεσμένοι όλοι στη ΓΣΕΒΕΕ, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ θα γίνει μια ημερίδα στην οποία θα προσκληθούν και τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν την άποψή τους για τον ασφαλιστικό μας φορέα. Τι σκέφτονται να κάνουν με τον ασφαλιστικό μας φορέα. Διαφορετικά η κατάρρευση ειναι προ των πυλών. Και βεβαίως πριν από ενάμιση, δύο χρόνια πέρασε και η διάταξη της εθνικής σύνταξης που το κράτος εγγυάται 360 ευρώ.

          Τώρα, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση που έγινε για το Ταμείο νομίζω ότι είναι μια ρύθμιση την οποία στην πράξη δεν μπορεί να την ακολουθήσει κανένας. Αν δεχθούμε ότι η μέση οφειλή στον ΟΑΕΕ από ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 10.000 ευρώ, σημαίνει δια 48 δόσεων σημαίνει 208 το μήνα, 416 το δίμηνο και αν είναι η τρέχουσα εισφορά η διμηνιαία είναι 800, σημαίνει ότι έχουμε φτάσει ήδη στα 1.200 ευρώ. Και αν δεν έχεις καταβάλει τα ασφάλιστρα για τα τρία δίμηνα του 2013 θα πρέπει να ενταχθείς πάλι για ρύθμιση στη νέα τη ρύθμιση που λέει γίνεται σε 12 δόσεις, σημαίνει άλλα 200 ευρώ περίπου το μήνα, 400 το δίμηνο. Εάν δεν μπορεί να καταβάλλει κάποιος 800 ευρώ είναι σαφές ότι δεν μπορεί να καταβάλλει 1.600. Αρα, δεν μπορεί να ενταχθεί κανείς. Οπως περίπου είναι και μια κακή ρύθμιση - α, και για πρώτη φορά στη ρύθμιση αυτή επί του κεφαλαίου του κεφαλαιοποιημένου ποσού υπάρχει τόκος υπερημερίας 8,75% ετησίως. Δηλαδή κι άλλο επιπλέον.

          Νομίζω ότι θα πρέπει στο σημείο αυτό, συνάδελφοι, να αντιδράσουμε. Και να αντιδράσουμε έντονα. Στις 26 του μηνός και το λέω σήμερα που ο μήνας έχει 12, για να μην πει κάποιος ότι τον ειδοποιήσαμε την παραμονή και βρίσκει άλλοθι να κάτσει στον καναπέ του ή να κάτσει πίσω από την ταμειακή του. Στις 26 του μηνός πανελλαδική κινητοποίηση για το ασφαλιστικό με συγκεντρώσεις έξω από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ. Δεν είμαι υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάμε και σε κλείσιμο καταστημάτων, για να φτάσεις όμως να πας για κλείσιμο καταστημάτων πρέπει τουλάχιστον ν' αρχίσουν οι συνάδελφοι να συνειδητοποιούν ότι έχουν κι αυτοί μια υποχρέωση και την υποχρέωση δεν την έχει μόνο το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, δεν την έχουν οι ομοσπονδίες, δεν την έχουν τα σωματεία. Και έχω πει επανειλλημένα σε τοποθετήσεις μου και σε ομιλίες μου και στην Περιφέρεια, παραφράζοντας τη ρήση του Κέννεντυ λέω στους συναδέλφους, μη ρωτάς τι έχει κάνει η ΓΣΕΒΕΕ για σένα. Μην ρωτάς τι έκανε η Ομοσπονδία σου για σένα. Μην κοιτάς τι έκανε το σωματείο σου για σένα. Ρώτα τον εαυτό σου, ας ρωτήσουμε όλοι τους εαυτούς μας τι κάναμε εμείς για το σωματείο μας, τι κάναμε εμείς για την ομοσπονδία μας, τι κάναμε εμείς για την ΓΣΕΒΕΕ. Ισως τότε μπορεί να ενεργοποιηθούμε και να βγούμε από την ασφάλεια του καναπέ, από την ασφάλεια του γκισέ ενός ταμείου, από το εργαστήριο, από τη βιοτεχνία μας και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

          Είπε ο Πρόεδρος 500.000 σήμερα επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες είναι αυτοί που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αυτοί που πληρώνουν φόρους. Το 83% της προστιθέμενης αξίας στην χώρα το παράγουν οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες. Το 75% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται από επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα προσωπικό. Το 56% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται από επιχειρήσεις μέχρι 9 άτομα προσωπικά. Αυτοί δεν είναι μόνον η ραχοκοκαλιά, διότι σήμερα για να επιχειρείς δεν φτάνει να έχεις σκελετό για να αντέχεις, πρέπει να έχεις καρδιά για να τροφοδοτείς τον οργανισμό και πρέπει να έχεις και ψυχή για να αντέξεις αυτές τις καταστάσεις που περνάμε όλοι μας, αυτό που βιώνουμε καθημερινά.

          Σήμερα το πρωί είχα μια συνάντηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών παρουσία του κ. Ράινχεμπαχ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι πόρτες των τραπεζών είναι κλειστές για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Το 80% των επιχειρήσεων θα είναι έξω από το τραπεζικό σύστημα. Και να σας πω ότι ειναι λογικό μια τράπεζα όταν υποβάλλει ένα σχέδιο μια μεγάλη επιχείρηση, το οποίο θα είναι πιο άρτιο, θα έχει έναν ισολογισμό, θα έχει εγγυήσεις, θα εχει πιο καλή οργάνωση και ζητάει 100 εκατομμύρια ευρώ, είναι ευκολότερο να τα δώσει παρά να δώσει 10.000, 20.000, 30.000 σε 1.000 ή 2.000 ή 3.000 μικρές επιχειρήσεις. Το κόστος διαχείρισης του προγράμματος είναι δυσκολότερο.

          Τι χρειαζόμαστε σήμερα; Σήμερα χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε μια αναπτυξιακή τράπεζα. Μία τράπεζα, έλεγε ο πρώην πρόεδρος προηγουμένως, για τη δεκαετία του '80 και πώς μπόρεσαν οι επιχειρήσεις και πήραν χρήματα. Πρέπει να πάρουμε χρήματα σήμερα από μία τράπεζα η οποία θα είναι δικιά μας, ειδικού σκοπού. Μία τράπεζα που θα βλέπει τις μικρές επιχειρήσεις και θα βλέπει τις τοπικές κοινωνίες. Τράπεζα σήμερα για να γίνει σ' αυτή την κατάσταση που είναι το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία της χώρας είναι αδύνατον. Μπορούμε όμως όλοι μαζί να βοηθήσουμε να μετεξελιχθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες σε οιονεί αναπτυξιακές τράπεζες. 78 εκατομμύρια ευρώ χρειάζονται οι τράπεζες για να έχουν κεφαλαιακή επάρκεια. Δώσαμε στις συστημικές τράπεζες τις εμπορικές πάνω από 250 δισεκατομμύρια από το 2008 μέχρι σήμερα. Τι επέστρεψαν στην πραγματική οικονομία; Τίποτα. Πρέπει να το σκεφτούμε κι εμείς.

          Πρέπει να συμβάλλουμε κι εμείς στην κατεύθυνση, έχει ωριμάσει το κλίμα, δυστυχώς πρέπει να συνομιλούμε με τους ύπατους αρμοστές που έχει η χώρα, έχουμε πάρει το οκέι του κ. Ράινχεμπαχ για την ανάγκη μιας αναπτυξιακής τράπεζας, νομίζω ότι πολύ γρήγορα η τράπεζα αυτή μπορεί να δίνει και μικροδάνεια για τις άμεσες ανάγκες και βέβαια αυτό θα οδηγήσει και τις μεγάλες τράπεζες να έρθουν κοντύτερα σε μας. Οταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια από την ΓΣΕΒΕΕ πριν από 4 μήνες ξέρετε ποια ήταν η αντίδραση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών; Να δημιουργήσει ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή και της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων για να δούμε τα θέματα. Γιατί όταν τους κουνάς λιγάκι, αρχίζουν και αντιδρούν γιατί χάνουν τους πελάτες. Δεν θέλουν να το ελέγξουν το σύστημα. Αρα, κι εμείς πρέπει να δούμε τη δικιά μας προοπτική. Την προοπτική των μικρών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν ανάγκη άμεσα ρευστότητας. Η ρευστότητα από την αγορά έχει μηδενιστεί, το τραπεζικό σύστημα έχει κλειδώσει, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και από στοιχεία της Task Force και από στοιχεία από την ... ενδεχόμενα το '14 να ξεκινήσει και κάποιοι μιλάνε το '16 το τραπεζικό σύστημα θα είναι έτοιμο να ξαναδώσει δάνεια. Ηδη λιμνάζουν στις τράπεζες προγράμματα τόσο του ΕΤΕΑΝ, όσο το Jeremy όσο και το ΕΣΠΑ, λεφτά δεν φτάνουν στην πραγματική οικονομία γιατί οι τράπεζες δεν έχουν να βάλουν τα αντίστοιχα ποσά για τη μόχλευση αυτή που πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή τη δική τους.

          Να πάμε στα φορολογικά. Το '14 θα φορολογηθούμε χωρίς αφορολόγητο. Αρα, από το 1ο ευρώ, 26% για μέχρι 50.000, 33% για πάνω από 50.000. Εχουμε εισφορά αλληλεγγύης, έχουμε χαράτσι, έχει αυξηθεί, έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε μεγάλο βαθμό έναντι του 2008. Ταυτόχρονα και οι τζίροι λείπουν, περίπου σας είπα και προηγουμένως 80 δισεκατομμύρια ευρώ από την ίδια την αγορά. Πρέπει να αλλάξουμε πρώτοι. Πρέπει να ξαναδούμε ως πολίτες της χώρας ότι πρέπει να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα, προϊόντα που παράγονται στη χώρα, που δίνουν δουλειά σε Ελληνες και η προστιθέμενη αξία παραμένει στη χώρα.

          Σ' αυτό το κομμάτι πρέπει να παίξει κυρίαρχο ρόλο η βιοτεχνία, είτε αυτή ειναι μεταποιητική είτε είναι κατασκευαστική είτε μπορεί να συνδεθεί με τη ναυτιλία, ο Πειραιάς είναι κατεξοχήν ναυτική πόλη, έχει μια επισκευαστική ζώνη που ξεκινάει από τα ναυπηγεία του Βασιλειάδη και φτάνει μέχρι τον Σκαραμαγκά και αν το επεκτείνω μπορούμε να το πάμε μέχρι την Ελευσίνα, αλλά δεν υπάρχει δουλειά. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνέργιες. Ας κάνουμε κλάστερς. Ας βγούμε σε νέες λογικές απέναντι στην δυσκολία που αντιμετωπίζουμε. Εχουμε τη δυνατότητα, ήδη ξεκινάει στον Πειραιά πιλοτικά αυτό που λέγαμε Πρόεδρε όταν είχατε ανέβει στη ΓΣΕΒΕΕ και την πρόταση τη δική σας που υλοποιούμε πλέον, τα ανοιχτά open malls στον Πειραιά. Θα μπορούσαμε, δεν το ξέρω, αν υπάρχουν βιοτεχνίες στην πόλη να δούμε εάν έχουμε τη δυνατότητα να τις συνδέσουμε με τον τουρισμό. Και το λέω αυτό να είναι επισκέψιμες οι βιοτεχνίες. Αν κάτι βγάζουν εξειδικευμένα στον Πειραιά ή στην ευρύτερη περιοχή να μπορεί να συνδεθεί με το τουριστικό προϊόν. Παραδείγματος χάριν στην Ιταλία επισκέπτεσαι το εργοστάσιο της Μουράνο; Μπορείς να δεις πώς γίνεται το κρύσταλλο; Είναι ένα κίνητρο. Δηλαδή πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να συνδέσουμε και τον τουρισμό με τη βιοτεχνία. Να συνδέσουμε το τουριστικό προϊόν με τον δευτερογενή τομέα που δεν έχει αντικείμενο μεν άμεσο αλλά έχει αντικείμενο όταν θα υπάρξει συνέργια. Πρέπει να βρούμε νέα πρότυπα, να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα κι εκεί που δεν υπάρχουν.      

          Θα πρέπει επίσης να δούμε το θέμα των αδειοδοτήσεων. Κι εδώ μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει το Επιμελητήριο. Εξαιρέθηκε η Αττική από την αδειοδότηση πριν από δύο χρόνια, βεβαίως η αδειοδότηση δεν προχώρησε ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν έχουν εκδοθεί τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα, αλλά η Αττική που έχει το 50% της βιοτεχνίας εξαιρέθηκε από το νόμο. Εμείς ως ΓΣΕΒΕΕ θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων μέσα στα Επιμελητήρια. Και αν θέλετε ακόμα για να πάμε σε μια μεγαλύτερη επιτυχία, να βρούμε αυτά τα κέντρα να είναι ισόγεια όπως είναι τα ΚΕΠ. Είναι προσβάσιμα, τα μίας στάσης. Σ' αυτό θα πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι και πρωτοπόρο πρέπει να είναι το επιμελητηριακό κίνημα.

          Να δούμε την ύπαρξή του όμως. Το '15 θα έχουμε υποχρεωτικότητα; 'Η είναι ειλημμένη κυβερνητική απόφαση ή απόφαση της τρόικας - της τρόικας δεν είναι βέβαια διότι δεν υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση σ' αυτό. Θα πρέπει να ξαναδούμε ότι τα Επιμελητήρια είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και μπορούν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, όλων των επιχειρήσεων. Γιατί θα πρέπει τα εστιατόρια, από τα οποία προέρχομαι, να αδειοδοτούνται από τους οικείους Δήμους και  να μην αδειοδοτούνται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της περιοχής; Γιατί θα πρέπει η βιοτεχνία να μην μπορεί να αδειοδοτηθεί από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο;

          Αυτές τις δυνατότητες πρέπει να δούμε και να δούμε και θα πρέπει σε μια άλλη συνεδρίασή σας ή σε κάποια εκδήλωσή σας να έρθει ένας επιστημονικός συνεργάτης από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Ξέρετε ότι η ΓΣΕΒΕΕ μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ κάνει συμβουλευτική σε επιχειρήσεις; Δωρεάν συμβουλευτική. Επιστήμονες πιστοποιημένοι έρχονται στην επιχείρηση, δεν πληρώνει τίποτα η επιχείρηση, κάνει μελέτη της βιωσιμότητας, του μάρκετινγκ, του εργατικού κόστους και την παρέχει δωρεάν στην επιχείρηση. Είναι μια υπηρεσία που προσφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε όλους τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και βιοτέχνες δωρεάν, χωρίς κανένα κόστος. Το επικοινωνούμε; Θα το μάθουν οι συνάδελφοι; Και δεν ειναι ευθύνη του Επιμελητηρίου. Είναι ευθύνη των ομοσπονδιών των δικών μας, είναι ευθύνη των σωματείων των δικών μας να έχουν άμεση ενημέρωση.

          Η ΓΣΕΒΕΕ στα πλαίσια αυτά και της νέας Διοίκησης αν θέλετε, ανοίγει τις πόρτες στον επαγγελματία, τον έμπορο και τον βιοτέχνη σε προσωπικό επίπεδο. Πολύ σύντομα θα είμαι στην ευχάριστη θέση να δώσω δύο τηλέφωνα της ΓΣΕΒΕΕ στο οποίο θα μπορεί ο κάθε επαγγελματίας, έμπορος, βιοτέχνης να απευθύνεται για προσωπικό του πρόβλημα, το οποίο θα το χειρίζεται το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ μαζί με τη Νομική Υπηρεσία για να δίνει λύση σε θέματα που έχει ο καθένας ξεχωριστά. Γιατί τα μικρά προβλήματα είναι αυτά που μεγιστοποιούν τα προβλήματα στην ζωή των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων. Θα πρέπει να το δούμε καθένα επαγγελματία και να δει το μέλος μας ότι η ΓΣΕΒΕΕ είναι στο πλευρό του σήμερα που περνάει δύσκολα. Θα πρέπει να του λύνει και τα καθημερινά προβλήματα και σ' αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζουμε νέα ομάδα στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την επεξεργασία αυτών των προβλημάτων. Των καθημερινών προβλημάτων των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών.

          Οπως στον επόμενο μήνα θα εγκαινιάσουμε στην Αθήνα στα πρώην γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ στην Καποδιστρίου Κοινωνικό Ιατρείο για δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη και φάρμακα και χορήγηση φαρμάκων στους χρόνια πάσχοντες δωρεάν μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθηνάς και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Θα είναι ένα πιλοτικό κοινωνικό ιατρείο για τους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες, οι οποίοι στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης. Πρέπει να δούμε ξανά όλα τα θέματα από την αρχή. Δεν μπορούμε να μένουμε προσηλωμένοι σ' αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα, πρέπει να αλλάξουμε εμείς πρώτα για να αλλάξουμε τη χώρα. Και θα πρέπει οι παρεμβάσεις μας πλέον να είναι πάρα πολύ καλά συντονισμένες και συντονισμένες σε επίπεδο συνδικαλιστικού κινήματος και Επιμελητηρίων. Δεν μπορεί να έχουμε δύο διαφορετικές απόψεις, άλλη άποψη να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα και άλλη άποψη να έχει το επιμελητηριακό. Τα προβλήματα είναι κοινά, είναι πέρα κι έξω από χρώματα και πεποιθήσεις και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε πια αυτό, ότι τα προβλήματα των επαγγελματιών και των βιοτεχνών και των εμπόρων είναι προβλήματα που δεν έχουν κανένα απολύτως χρώμα. Εάν φτάσαμε, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, σήμερα τη χώρα σ' αυτή την κατάσταση φταίμε γιατί εμείς, όχι στη λογική του Πάγκαλου "μαζί τα φάγαμε", αλλά στη λογική του πελάτη. Λειτουργήσαμε ως πελάτες του πολιτικού συστήματος, ιδιαίτερα των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Και αυτό το απόστημα πρέπει να το σπάσουμε. Και για να το σπάσουμε θα πρέπει να είμαστε μαζί απέναντι στα προβλήματα. Οχι μαζί απέναντι στους φορείς που ο καθένας μας πιστεύει.

          Αυτή είναι η πρόθεση που έχει η ΓΣΕΒΕΕ, αυτή θα υλοποιήσει. Θα είμαστε μαχητικότεροι και πιο διεκδικητικοί αν θέλετε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι βιοτέχνες. Και δεν σταματάνε τα προβλήματα. Στα φορολογικά είπαμε δύο πράγματα. Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Επρεπε να έχει καταργηθεί. Εχει ψηφιστεί ο νόμος. Ισχύει. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα; Εχουμε ενώσει τις επιχειρήσεις απευθείας με τη Διοίκηση για να μειώσουμε το διοικητικό κόστος και το διοικητικό βάρος; Οχι. Θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό τιμολόγιο; Θα πρέπει να τελειώσουμε με τη φοροδιαφυγή στα επίπεδα που γίνεται και δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ μας; Πρέπει να πούμε κάποια στιγμή τα πράγματα με το όνομά τους; Ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων από την πρώτη ημέρα επιβολής του ΦΠΑ στο 23%, μάλλον πριν την επιβολή ζήτησα από την κυβέρνηση και δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα την ηλεκτρονική παραγγελιοληψία ως υποχρέωση σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Σύνδεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών με το Taxis σε πραγματικό χρόνο η φορολογική αρχή να γνωρίζει τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και την απόδοση ΦΠΑ. Δεν έγινε. Γιατί δεν έγινε; Γιατί το βαθύ κράτος είναι εδώ. Δεν είναι στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. Το βαθύ κράτος είναι εδώ, το βαθύ κράτος μας έχει μάθει να είμαστε, να δίνουμε τον οβολό μας κάτω από το τραπέζι για να λύνουμε τα προβλήματα.

          Δεν υπάρχει χώρα σύγχρονη στην οποία ο φορολογούμενος να έχει επαφή με την φορολογική αρχή. Δεν ξέρεις κανέναν εφοριακό. Οι εφορίες στις προηγμένες χώρες είναι κλειστές υπηρεσίες. Δεν έχεις καμία επαφή μαζί τους. Εάν όλα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και όταν υπάρχει πρόβλημα τότε έρχεται η υπηρεσία στην επιχείρηση. Αυτά πρέπει να αλλάξουμε. Αλλά σ' αυτά για να αλλάξουμε πρέπει να είμαστε κι εμείς μαζί. Να είμαστε ένα. Να έχουμε μία άποψη και να την βγάζουμε προς τα έξω.

          Δεν ξέρω αν σας κούρασα, νομίζω ότι ο λόγος πρέπει να δοθεί πλέον σε σας, εγώ θα καταγράψω τις δικές σας απαιτήσεις, τα δικά σας θέλω, έτσι ώστε να τα επεξεργαστούμε κι εμείς στη ΓΣΕΒΕΕ και να γίνουν θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ εφόσον είναι υλοποιήσιμα.

          Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλει κάποιος συνάδελφος να κάνει τοποθέτηση;

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.: Το 30άρι, Πρόεδρε, που δίνουμε κάθε δίμηνο;

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Είπα να μην σας συγχύσω, να μην συγχυστούμε κι άλλο, συγχυζόμαστε συνέχεια. Λοιπόν, την πρώτη μέρα που ανέλαβα την προεδρία της ΓΣΕΒΕΕ και υπήρξε ... στα διοικητικά συμβούλια, ζήτησα από τον ΟΑΕΕ να μου πει πόσα χρήματα έχει μαζέψει για το ταμείο ανεργίας, το 20άρικο που δίνουμε κάθε δίμηνο, 20 και 20 συγγνώμη και 10 ευρώ που δίνουμε για τον κοινωνικό τουρισμό. Αυτό είναι το ταμείο ανεργίας και το ταμείο κοινωνικού τουρισμού που ήταν πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, αγόγγυστα το πληρώσαμε πιστεύοντας ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας και ταυτόχρονα ζήτησα και από τον ΟΑΕΕ, στον οποίο τηρείται ο ειδικός λογαριασμός σύμφωνα με το νόμο, να μου πει τι χρήματα έχουν μπει στον ειδικό λογαριασμό. Την επόμενη ημέρα μου απάντησε ο ΟΑΕΕ ότι στον ειδικό λογαριασμό για το ταμείο ανεργίας έχουν μπει 12.770.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΠΕ ΓΣΕΒΕΕ έπρεπε ο λογαριασμός για το ταμείο ανεργίας, έπρεπε να είχε εισπράξει ο ΟΑΕΕ πάνω από 100 εκατομμύρια, 102 για την ακρίβεια ήταν οι υπολογισμοί οι δικοί μας. Μας απάντησε μετά από 15 η κα Κοττίδου, αφού απείλησα βεβαίως τηλεοπτικώς ότι εάν μεθαύριο δεν μου απαντήσει θα ζητήσω εισαγγελική παραγγελία για επίδειξη εγγράφων. Την άλλη μέρα πήρα έγγραφο από τον ΟΑΕΕ που ανά έτος μου έλεγε τα χρήματα, όντως ήταν 100 εκατομμύρια που λέγαμε ότι έχουν εισπραχθεί, τα οποία βεβαίως δεν λέω ότι τα έφαγε κάποιος, για να είμαι ξεκάθαρος. Τα πήραν και πληρώσανε συντάξεις. Τα δε 30 εκατομμύρια που είχαν μαζευτεί στον ειδικό λογαριασμό, δεν έχει ανοίξει καν ο ειδικός λογαριασμός στον ΟΑΕΔ διότι στο ενδιάμεσο ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας έκλεισε και μεταφέρθηκε στον ΟΑΕΔ, άρα λόγω της αλλαγής αυτής δεν είχε ανοιχτεί καν ο ειδικός λογαριασμός.

          Την περασμένη Τετάρτη το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, αφού έχουμε κάνει και μία επίσκεψη στην κα Κοττίδου, με την οποία ήδη είμαστε σε πλήρη ασυνεννοησία, ή εγώ δεν την καταλαβαίνω ή εκείνη δεν με καταλαβαίνει, εξουσιοδοτήθηκα και εγώ και ο Γενικός Γραμματέας σύμφωνα με το καταστατικό, να καταθέσουμε την πλήρη αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, διότι κατά την άποψή μας υπάρχουν γιατί τα χρήματα αυτά πάρθηκαν χωρίς απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ, χωρίς να εκδοθεί υπουργική απόφαση και το κυριότερο για μένα πάντοτε ήταν και το είπα και στην κα Κοττίδου, ότι επειδή διαχειρίζεσαι ένα λογαριασμό ο οποίος δεν είναι δικός σου αλλά ειναι δικός μας, καλό θα είναι τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων, είτε αυτός είναι ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είτε αυτός ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, θα πρέπει να ενημερωνόμαστε άμεσα για ό,τι πρόθεση έχει να κάνει με τον λογαριασμό γιατί τα λεφτά είναι δικά μας. Οι υπάλληλοι που έχει ο ΟΑΕΔ είναι δικοί μας, δεν είναι του κράτους, είναι υπάλληλοι που πληρώνονται από τα χρήματα που παίρνουν από μας. Λοιπόν, για μας υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, τα χρήματα για άλλη μια φορά τα πήρανε χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν λες και ήταν του πατέρα τους και βεβαίως τα πήρανε άτοκα. Επειδή εγώ δεν έχω στη ζωή μου διατελέσει τοκογλύφος, θέλω τουλάχιστον όμως έναν τόκο της τάξεως του 0,01%. Δεν πειράζει, ας πληρώνουμε αλλά εγώ θέλω, συναδέλφισσα, ας πάρω, να δεχθώ ότι με σέβονται. Τα λεφτά όταν τα δίνεις πρέπει να σε σέβονται. Και για να σε σέβονται πρέπει να πληρώνεις για να τα πάρεις. Κι εγώ επειδή σας λέω δεν είμαι τοκογλύφος, ούτε είχα ποτέ τέτοια διάθεση ή προδιάθεση λέω ας έπαιρνα και 0,01%. Λοιπόν, αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κανει με το ταμείο και το οποίο ξεκαθαρίζω ότι όσο διάστημα και αυτό είναι με την ψήφο τη δική σας η παρουσία μου στην προεδρία της ΓΣΕΒΕΕ, είμαι αποφασισμένος την ασπίδα που κρατάει το λιοντάρι, που είναι το έβλημα της ΓΣΕΒΕΕ, να μην ρίξω. Θα υπερασπιστώ, όπως έχουμε υποχρέωση όλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ, τα συμφέροντα των μελών μας με όποιο κόστος κι αν είναι και υπάρχει για τη ΓΣΕΒΕΕ ως ΓΣΕΒΕΕ και τα φυσικά πρόσωπα που διοικούν τη ΓΣΕΒΕΕ. Γιατί και σ' αυτό μόλις η ΓΣΕΒΕΕ σήκωσε λίγο τον πήχυ και φώναξε λίγο παραπάνω, αρχίσανε τα παπαγαλάκια, οι κατευθυνόμενοι κονδυλοφόροι και γράψανε, τρεις εφημερίδες γράψανε, η Καθημερινή για να ξέρουμε και τι λέμε μεταξύ μας μια και είμαστε και αισθάνομαι ότι είμαι στην οικογένειά μου, η Καθημερινή, το Θέμα και τα Παραπολιτικά γράψανε η ΓΣΕΒΕΕ, βγάλαμε μια αφίσα για τις Κυριακές, δεν το είπα κιόλας, πήρε το οκέι χθες της τρόικας ο κ. Χατζηδάκης. Θα καταθέσει νομοσχέδιο να ανοίγουν 7 Κυριακές υποχρεωτικά και όσοι από τους μικρούς θέλουν των κάτω των 250 μέτρων να ανοίγουν και τις 52.

          Λοιπόν, βγάλαμε μια αφίσαν όταν το συζητάγαμε το θέμα αυτό με την κυβέρνηση, που ξαφνικά μπήκε και δεν ξέρω ποιος το προκάλεσε κιόλας, γιατί σίγουρα δεν το προκάλεσε η ΓΣΕΒΕΕ, ούτε η ΕΣΕΕ το ζήτησε, ούτε ο ΣΕΛΠΕ οι αλυσίδες λιανικής. Βγάλαμε μια αφίσα, δεν ξέρω αν την είδατε, η οποία είχε μια βιτρίνα ενός καταστήματος με κούκλες οι οποίες ήταν ντυμένες με την στολή των φυλακισμένων, τις γραμμές, τη γνωστή φόρμα με τις γραμμές και έλεγε "θα μας ανοίξουν Κυριακή για να μας κλείσουν φυλακή". Εγραψαν λοιπόν οι τρεις εφημερίδες ότι σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, αλλά ιδιαίτερα η ΓΣΕΒΕΕ πήρε 23 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση για να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και με αυτά τα λεφτά βγάζει αφίσες. Η ΓΣΕΒΕΕ πήρε 23 εκατομμύρια ευρώ υλοποιώντας προγράμματα, αυτά που σας έλεγα προηγουμένως Συμβουλευτικής, κοινωφελούς εργασίας, προσελήφθησαν 8.000 εργαζόμενοι οι οποίοι πήγαν στους Δήμους για 600 ευρώ, πήραμε προγράμματα στα οποία είμαστε ουσιαστικά leader αλλά ήταν ταυτόχρονα και η ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, απλά είμαστε διαχειριστές. Εχουμε δεχθεί ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Εργασίας, τηρούνται με ευλάβεια τα πάντα, αλλά η λάσπη πρέπει να πέσει. Γι' αυτό λέω ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

          Σήμερα το μεσημέρι δεχθήκαμε και την επίσκεψη του ... στη ΓΣΕΒΕΕ. Ηρθε το ... να ελέγξει τη ΓΣΕΒΕΕ εάν τηρεί την εργατική νομοθεσία. Αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, έχει κάποιος συνάδελφος ερώτηση;

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Για την αλλαγή κατηγορίας... 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση; (Ερώτηση εκτός μικροφώνου, δεν έχει καταγραφεί)

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Οταν την κλείσεις όμως, γιατί απλά σημαίνει υποβάλλω κανονικά περιοδικές ΦΠΑ, υποβάλλω κανονικά εισόδημα κ.λπ., δεν έχει εισόδημα η επιχείρηση, όταν όμως την κλείσεις την κλείνεις αναδρομικά τη χρονιά που έχεις πάψει να έχεις εισόδημα, γιατί φορολογικά υποχρεούσαι να υποβάλλεις όλα τα στοιχεία. Παίρνεις αναδρομικά και προσφεύγοντας στην τοπική Διοικητική του ΟΑΕΕ απαλλάσσεται από τις επιπλέον εισφορές αυτές που έχουν καταλογιστεί, εκτός αν συνεχίζεις, υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, να έχεις κλείσει μια επιχείρηση, να την έχεις ... μάλλον και ταυτόχρονα να συμμετέχεις σε κάποια άλλη επιχείρηση και να πρέπει να συνεχίσεις να πληρώνεις ΟΑΕΕ. Αν σε κάλυψα, αν δεν σε κάλυψα...  (παρέμβαση εκτός μικροφώνου-διάλογοι)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλος συνάδελφος; Ο κ. Κανακάκης.

ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: Είπε ο Πρόεδρος για τη ναυπηγοεπισκευή... (εκτός μικροφώνου, δεν έχει καταγραφεί καθαρά) και δυστυχώς είμαστε άνεργοι και ίσως με την δημιουργία των κλάστερς να μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Οχι μόνο από τα κλάστερς. Δηλαδή, όταν λέω κλάστερς...

ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: Επειδή έχω και δεύτερη ερώτηση, μου απαντάτε και τις δύο μαζί. Οτι θα παλέψουμε, παλέψετε οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να καταβάλλουν ΤΕΒΕ να συνεχίσουν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είπατε μετά ότι προσπαθείτε να ανοίξετε Κοινωνικό Ιατρείο στην Αθήνα. Τι θέλουμε, να πηγαίνουμε στο Κοινωνικό Ιατρείο στην Αθήνα ή να έχουν όλοι περίθαλψη; Και αν θέλουμε να έχουν όλοι περίθαλψη πώς θα το διεκδικήσουμε, θα το απαιτήσουμε και θα το πετύχουμε.

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Τη διεκδίκηση σας την είπα. 26 ξεκινάμε πανελλαδικές...

ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: Πρόεδρε, το 26 που είπατε ο καθένας στους κατά τόπους ΟΑΕΕ σημαίνει 3 στη Νίκαια, 5 στον Πειραιά, 15 στην Αθήνα, 8 στη Λάρισα. Αυτό είναι μια παρουσία μιας τέτοιας τεράστιας εργοδοτικής συνομοσπονδίας;

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Η συνομοσπονδία από μόνη της εξέλεξε - εγώ είμαι στρατηγός αλλά άμα δεν έχω στρατιώτες στη μονάδα δεν γίνεται.

ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: ... αν οι κινήσεις δεν είναι αυτές που πρέπει...

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Είπα από την αρχή ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι. Να σηκωθούμε όλοι απο τον καναπέ μας να ξεκινήσουμε να βγούμε προς τα έξω. Εγώ μπορώ να πάω και να κάτσω τρεις μέρες έξω από τον ΟΑΕΕ. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι ουσιαστικό. Το ουσιαστικό...

ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: Πρόεδρε, θα προκαλέσετε μια πανελλαδική συνάντηση στη ΓΣΕΒΕΕ; Να κάνουμε μια συγκέντρωση αλλά πανελλαδικού χαρακτήρα. Να δούνε την ισχύ μας, τη δύναμή μας. Τις εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματιών και βιοτεχνών, γιατί σήμερα τα περνάνε όλα εις βάρος μας και δεν αντιδρά κανένας. Δεν άκουσα, μας κάνατε μια πάρα πολύ καλή ανάλυση για το φορολογικό, για το ασφαλιστικό, για κείνο και τ' άλλο, δια το ταύτα δεν άκουσα τίποτα. Πώς θα διεκδικήσουμε, πώς θα απαντήσουμε. Εμείς δεν είμαστε συνομιλητές ούτε των τραπεζών ούτε του Χατζηδάκη ούτε κανενός. Εσείς είσαστε, εσείς πρέπει και το Επιμελητήριο να βοηθήσετε τη βιοτεχνία και τον επαγγελματισμό να βγει απο το τέλμα και δεν υπάρχει καμία λογική να μας αφήσουν ελεύθερους. Ελεύθερους πού; Σε ποιο τραπεζικό σύστημα, σε ποια στήριξη; Με ένα ΕΣΠΑ το οποίο θα το επιστρέψουμε αδιάθετο. Με το Ηλιος που είπατε αδιάθετο. Δηλαδή τα χρήματα που δίδονται στην Ελλάδα για ανάπτυξη, ισχύει ακόμα το παλιό σύστημα. Ο γνωστός του γνωστού. Ηρθαν στο γραφείο προχθές και μου λένε θα πάρεις 3-5 ανθρώπους, θα τους πληρώνουμε από το ΕΣΠΑ για ένα χρόνο με την προϋπόθεση να μην κάνεις απολύσεις. Το Επιμελητήριο, η ΓΣΕΒΕΕ δεν θα έπρεπε να μας ενημερώσει για το πρόγραμμα αυτό; Πρέπει να έρθει τυχαία ένας που πουλάει ... ; Και δεν είναι προγράμματα, δεν είναι ΕΣΠΑ τα ... όταν από αυτά το 90% πάει στις άυλες ενέργειες και δεν πέφτει στην πραγματική οικονομία ...

          Κάπου πρέπει να το δούμε... Η μικρομεσαία τάξη είναι αυτή που βάζει το παραπάνω απ' όλους. Αν δεν το αντιμετωπίσετε εσείς σωστά δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Θέλουμε σύνθημα, θέλουμε κινητοποίηση, θέλουμε αγώνα για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό που περνάει ο τόπος μας.

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Εγώ δεν είμαι... εγώ ούτε... ότι θα λύσω τα προβλήματα. Εδώ θα το αφήσω και στο προεδρείο και θα σας στείλω και υλικό αν θέλετε, εδώ είναι οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 για το νέο πρόγραμμα το κοινοτικό. Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, τι πρέπει να γίνει για να μην κάτσω και το διαβάσω, είναι καμιά 80αριά σελίδες. Είναι τεκμηριωμένες προτάσεις από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το ΕΣΠΑ που βάλατε, το ΣΑΣΕ όπως θα λέγεται το επόμενο. Αυτό είναι ένα.

          Το δεύτερο είναι οι κινητοποιήσεις. Για να φτάσουμε να κινητοποιήσουμε τον κόσμο θα πρέπει να φτάσουμε στη βάση. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Εγώ γυρνάω όλη την Ελλάδα, πάω σε όλες τις Ομοσπονδίες, Σαββατοκύριακα είμαι σε περιφέρειες ολόκληρες προσπαθώντας να κινητοποιήσω τους συναδέλφους. Εάν για να φτάσεις όμως σε μια μεγάλη κινητοποίηση πρέπει ήδη να έχεις ξεκινήσει την πορεία προς τα κάτω. Αυτή ξεκίνησε. Στις 26 κάνουμε την κινητοποίηση αυτή, μακάρι στον Πειραιά να μην ειναι πέντε αλλά να είναι 105, μακάρι στην Αθήνα να μην είναι 50 αλλά να είναι 500 και στις 8 Ιουλίου που κάνουμε την ημερίδα για το ασφαλιστικό που θα είναι στη ΓΣΕΒΕΕ, με έξοδα της ΓΣΕΒΕΕ θα μετακινηθούν και τα προεδρεία των σωματείων προς την Αθήνα έτσι ώστε να δείξουμε και δύναμη, να μην υπάρχουν άδειες αίθουσες, γιατί έτσι κάνουμε μέχρι τώρα συγκεντρώσεις, να πάμε στις συγκεντρώσεις που θα έχει κόσμο να γυρίσει ο συνάδελφος και να δει τι μπορεί να κάνει και να κινητοποιήσει τον κόσμο.

          Λύνουμε το πρόβλημα των κινητοποιήσεων στο παρά πέντε. Εχει καθιερωθεί η Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ, εγώ από το 2005 που ήμουν αντιπρόεδρος ότι στο παρά πέντε, τρεις μέρες πριν σας ενημερώνουμε για κινητοποιήσεις. Η ενημέρωση έφυγε σήμερα για τις ομοσπονδίες, σήμερα έφυγε η ενημέρωση, ο μήνας έχει 12 και λέμε από σήμερα για τις 26 του μηνός. Αρκεί να πάμε μαζί. Εγώ δεν έχω διαχωριστικές γραμμές και δεν έχω διαχωριστικές γραμμές ούτε στο προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Με όλες τις παρατάξεις, όπως αυτές εκφράζονται μέσα στο προεδρείο και φυσικά στο διοικητικό συμβούλιο, έχουμε κοινό στόχο. Δεν ξέρω τι κάνανε οι προηγούμενοι Πρόεδροι, εγώ ως πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ συμμετέχω και στις συγκεντρώσεις που κάνουν οι συνταξιούχοι μας και αν δεν ήμουν απόψε εδώ θα ήμουν στην πλατεία Κάνιγγος που κάνει η ΠΑΣΕΒΕ συγκέντρωση για το ασφαλιστικό. Γιατί ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δεν έχει χρώμα. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Τίποτα παραπάνω.

ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: Πρόεδρε, μια πρόταση... Το πάγωμα των οφειλών που είπατε προηγουμένως, να ειναι χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Οταν λέμε κεφαλαιοποίηση είναι με νόμο αυτό.

ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ: Αν το πληρώνουμε με προσαυξήσεις έχει διπλασιαστεί το ποσό...

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Βεβαίως, συμφωνώ. Και δεν θα τα πάρουν ποτέ. Είναι απλό, όσο αυξάνεις τις πρόσθετες επιβαρύνσεις, αυτά δεν παίρνονται ποτέ. Τα 30 εκατομμύρια που έλεγε ο προπροηγούμενος πρωθυπουργός ότι λεφτά υπάρχουν, ήταν 5. Τα υπόλοιπα ήταν πρόστιμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ... και να κλείσουμε. (παρέμβαση εκτός μικροφώνου)

ΚΑΒΒΑΘΑΣ: Είναι μέσα στα αιτήματα που έχει υποβάλει η ΓΣΕΒΕΕ και αυτά που διεκδικεί, καταρχήν εμείς είχαμε μια πληροφόρηση από συναδέλφους οι οποίοι είχαν έρθει στη ΓΣΕΒΕΕ και το είχαν φέρει θέμα μεμονωμένα και είχαμε την αίσθηση ότι αυτό αφορά 50, 100 συναδέλφους σε όλη την χώρα. Είναι πάρα πολλοί. Κι εδώ υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Εδώ θα πρέπει, είναι σαφές ότι κάποιος συνάδελφος ο οποίος είναι 70 χρονών και δεν έχει πάρει σύνταξη και σήμερα για να μην τα πληρώσει 70 χιλιάρικα για να μπορέσει να πάρει σύνταξη, δεν θα πάρει ποτέ. Θα έχει φύγει από αυτό τον κόσμο και σύνταξη δεν θα έχει πάρει.

          Είπαμε λοιπόν, όπως ισχύει σε όλα τα Ταμεία, να μπορεί να πάρει σύνταξη για τα χρόνια για τα οποία κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές. Από τη στιγμή που έχει τεκμηριώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης 15 χρόνια στον ΟΑΕΕ, έχει 15, 17, 22, 25, δεν πλήρωσε τα τελευταία 10; Ας πάρει με τα 20, με τα 25. Αλλά σύνταξη πρέπει να πάρει. Είναι κοινωνικό το πρόβλημα κι εμείς έτσι το αντιμετωπίζουμε και είναι από αυτά που διεκδικούμε να πάρουν θέση. Κι εγώ ... είχα την εκτίμηση ότι ειναι πάρα πολύ λίγοι. Ψάχνοντας όμως το θέμα είναι πάρα πολλοί. Δηλαδή μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να είναι πάνω από 2.000 συνάδελφοι οι οποίοι αδυνατούν να πάρουν σύνταξη, με υποχρεώσεις απέναντι στο Ταμείο που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. (παρέμβαση εκτός μικροφώνου)

          Μπόνους πρέπει να δοθούν ούτως ή άλλως στη μεταβίβαση των επιχειρήσεων. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται, κλείνουν 135.000 επιχειρήσεις μόνο επειδή δεν υπάρχουν κίνητρα για τη μεταβίβασή τους. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, είναι ευρωπαϊκό. Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις και στην Ευρώπη κλείνουν αυτές που ανοίγουν καινούριες την πρώτη επταετία το 50% κλείνει. Ενώ χάνουμε τεράστιες, μεγάλες επιχειρήσεις με πελατολόγιο, οι οποίες αν μεταβιβάζονταν με κάποια κίνητρα, θα είχαν μεγαλύτερη βιωσιμότητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ που ήταν σήμερα μαζί μας. Πρόεδρε, σε ευχαριστούμε, θα είμαστε συμπαραστάτες στο δύσκολο έργο σου, όλοι μαζί απο κοινού θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την επιχειρηματικότητα.

          Να συνεχίσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο.

                                                 ΘΕΜΑ 2ο Η.Δ.

 

Υπογραφή σύμβασης με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μαζί μας είναι ο κ. Γόγιας, είναι εκπρόσωπος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και να μας πει για την υπογραφή της σύμβασης με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αυτό που είχαμε πάρει μια απόφαση σε προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την κάρτα αυτή και τα προνόμια που θα έχουν οι βιοτέχνες από το Ιατρικό Κέντρο.

          Παρακαλώ τον κ. Γόγια να έρθει στο βήμα.

ΓΟΓΙΑΣ: Καταρχήν, καλησπέρα σας. Τα είχαμε πει και την άλλη φορά όσοι ήσασταν παρόντες ότι βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση ότι η συμφωνία κατέληξε και θα υπογραφεί άμεσα. Θα έχει ισχύ στην επόμενη βδομάδα ήδη για να μπορείτε όλοι οι βιοτέχνες, οι έμποροι, όσοι ανήκουν στο Επιμελητήριο αλλά και οι εργαζόμενοι αυτών να έχουν τα προνόμια στον Ομιλο, που είναι εκπτώσεις από 20% μέχρι 80% φτάνουν. Για τα υπόλοιπα θα ενημερωθείτε από το σάιτ του Επιμελητηρίου το οποίο θα έχει ανάρτηση με τα πλήρη προνόμια και τις διαδικασίες που θα υπάρχουν και από 'κει και πέρα θα έχετε την αμέριστη προστασία και από μας για ... ό,τι πρόβλημα παρουσιαστεί σε σας.

          Ευχαριστώ. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο και όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς ευχαριστούμε και πιστεύω ότι θα τη βελτιώνουμε κάθε χρόνο, όσο καλύτερα μπορεί να γίνει. Η σύμβαση σάς έχει έρθει με email σε όλα τα προσωπικά σας email, όσοι έχετε email μπορείτε να την διαβάσετε.

 

                                                 ΘΕΜΑ 3ο Η.Δ.

 

Επικύρωση πρακτικών Δ.Σ.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καταρχήν, έπρεπε να ήταν 1ο αλλά ήταν ο κ. Πρόεδρος εδώ και ο κ. Γόγιας. Είναι η επικύρωση των πρακτικών του περασμένου Δ.Σ.. Σας έχει έρθει με ηλεκτρονική μορφή.

          Εγκρίνονται;

ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ: Απλώς, μια παρατήρηση, Πρόεδρε. Την προηγούμενη φορά με είχατε βάλει απών. Είχα μιλήσει στο βήμα, είναι καταγεγραμμένο και είμαι απών. Ξέχασα να υπογράψω, απλώς μήπως πρέπει κάθε φορά που θα λέμε...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σωστό, σωστό. Ο κ. Παπαμανώλης να διορθωθεί, ήταν παρών.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Πολλοί συνάδελφοι καθυστερούν να έρθουν και δεν υπογράφουν.  Πρέπει το Προεδρείο την ώρα που έρχεται ο κάθε συνάδελφος να λένε το όνομά του, να καταγράφεται στα πρακτικά ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα. Προσήλθε ο τάδε, προσήλθε ο τάδε και τελείωσε η υπόθεση.

ΓΙΑΓΚΑΣ: Εμείς παίρνουμε παρουσίες, η υπηρεσία  ελέγχει τις υπογραφές. Και εγώ  όταν  ξεχάσατε να υπογράψετε επειδή έτυχε να δω τα πρακτικά σας έβαλα παρών. Για τον Κο Παπαμανώλη θα το  διορθώσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επικυρώνονται τα πρακτικά του Δ.Σ. 8/4/2013 και 8/5/2013 με την παρατήρηση ότι στην συνεδρίαση της 08/05/2013 ήταν παρών και ο Κος Παπαμανώλης-Ντόζας Γεώργιος.

 

 

 

 

                                                 ΘΕΜΑ 4ο Η.Δ.

 

Ανακοινώσεις.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κάνω μια ανακοίνωση για να μην σας πάρω χρόνο.

          Να σας πω ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο την επόμενη Τετάρτη, θα σας έρθει αύριο η πρόσκληση, και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο ΣΕΒΕ, σας προσκαλούμε σε εκδήλωση με θέμα "Παράγω και Εξάγω: Το Νέο Οικονομικό Μοντέλο της Ανάπτυξης", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσά μας στις 6.00 το απόγευμα. Τώρα, από 'κει και πέρα είναι το πρόγραμμα θα έρθει ο κ. Μουσουρούλης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, θα έρθουν και άλλοι ομιλητές, θα είναι μια πάρα πολύ καλή εκδήλωση. Εγώ πιστεύω πρέπει να φέρετε και άλλες επιχειρήσεις που έχετε κοντά εκεί, γειτόνους σας, φίλους σας δίπλα σας που είναι και επιχειρήσεις εξαγωγικές να κάνουμε μια πολύ ωραία ομιλία και να δούμε ακριβώς κι εμείς ως Επιμελητήριο πώς μπορούμε πλέον να μπούμε σε μια λογική του εξάγω.

          Πιστεύω ότι πρέπει να την προβάλλετε αυτή την εκδήλωση, πρέπει η αίθουσα αυτή να είναι γεμάτη γιατί είναι ουσιαστικό σήμερα για την ελληνική βιοτεχνία ότι πρέπει να έχουμε μια εξωστρέφεια, να βγούμε προς τα έξω. Η αγορά η δικιά μας έχει τα προβλήματά της, κάποιοι μπορούν κι έχουν δυνατότητες μήπως μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους και σε άλλες αγορές.

          Και πάλι σας παρακαλώ μην το αφήσετε αυτό έτσι χαλαρά, όποιους έχετε δίπλα σας σοβαρούς επιχειρηματίες, εμείς θα κάνουμε προσκλήσεις όπου έχουμε τα email παντού, θα το βάλουμε και στον Τύπο, βέβαια υπάρχουν απεργίες κι όλα αυτά τα προβλήματα της ΕΡΤ και ίσως να μην το μάθει πάρα πολύ κόσμος. Γι' αυτό εμείς ό,τι προσπάθεια κάνουμε με το email αλλά κι εσείς κινητοποιήστε κόσμο.

 

                                                 ΘΕΜΑ 5ο Η.Δ.

 

Εκλογές για την αντικατάσταση του Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος Βιοτεχνών κου Μπογά, κατόπιν παραιτήσεώς του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα μπούμε σε διαδικασία ψηφοφορίας, έτσι λέει ο κανονισμός. Εμείς σαν Διοικητική Επιτροπή προτείνουμε το Νικολακάκη το Λευτέρη που είναι και απο το χώρο του αυτοκινήτου. Αν δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα να το κάνουμε δια περιφοράς;

ΓΙΑΓΚΑΣ: Να κάνουμε σωστά τη διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρα, να ανοίξουμε διαδικασία να κάνουμε κάλπη.

ΓΙΑΓΚΑΣ: Οχι, δεν είναι θέμα κάλπης. Σύμφωνα με Π.Δ. 372/92 όπως έχει τροποποιηθεί στην διαδικασία εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου Τμημάτων, γιατί γι' αυτούς μιλάμε τώρα, μιλάμε για τον Αντιπρόεδρο του Τμήματος Βιοτεχνών, προεδρεύει ο παλιότερος Σύμβουλος του Τμήματος του Επιμελητηρίου, μέλος του Επιμελητηρίου. Από τα στοιχεία που έχουμε και από τους παρόντες παλιότερο μέλος του τμήματος Βιοτεχνών του Επιμελητηρίου  είναι ο σύμβουλος  κ. Κωνσταντόπουλος. Λείπουν άλλοι που είναι παλαιότεροι από τον κ. Κωνσταντόπουλο αλλά απουσιάζουν και λέω από τους παρόντες. Μετά είναι ο κ. Αλεξόπουλος, από το '86 ο κ. Κωνσταντόπουλος, από το '88 ο κ. Αλεξόπουλος, ο κ. Τσιτούρας. Οχι ως σύμβουλος, ως μέλος. Και από το '80 είναι ο κ. Τσιτούρας ο Βαγγέλης, μέλος.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Από το '86 είμαι εγώ.

ΓΙΑΓΚΑΣ: Οχι, από το '88.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Από το '86.

ΓΙΑΓΚΑΣ: Να το επιβεβαιώσουμε. Σε παρακαλώ, μπορείς να κοιτάξεις ο κ. Αλεξόπουλος από πότε είναι μέλος του Επιμελητηρίου; 25.11.88.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, δεν έχει σημασία καμία.

ΓΙΑΓΚΑΣ: Πώς δεν έχει σημασία; Μισό λεπτό να το επιβεβαιώσουμε λίγο να μην έχουμε προβλήματα.

ΥΠ/ΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ: Ο κύριος Κωνσταντόπουλος είναι από το '85.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προεδρεύει ο κ. Κωνσταντόπουλος παλαιότερος και δύο μέλη, ο ... ο Πέτρος Δανιήλ και ο ... ο Γιώργος. Αποτελούν την γραμματεία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Υποβάλλονται υποψηφιότητες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Νικολακάκης ο Λευτέρης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Αλλη υποψηφιότητα υπάρχει; Δεν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα ... Θα γράψουμε όλα τα μέλη που είναι στο Τμήμα Βιοτεχνών και θα ψηφίσουν.

 Αλεξόπουλος Σπυρίδων, Αποστολέλλης Νικόλαος,  Αρβανιτάκης Παντελής, Γκλεζάκος Ανδρέας, Δανιήλ Πέτρος, Δρομπόνης Βασίλειος, Έξαρχος Ηλίας,  Θεωδωρέλλης Δημήτριος, Κανακάκης Βασίλειος, Κορφιάτης Δημήτριος, Κουζουλογλου Αλέξανδρος,  Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Λυγερός Γεώργιος, Μακρυγιάννης Κων/νος, Ματθιουδάκης Θεόδωρος, Μήλιος Τρύφων, Μιχαλάκης Γεράσιμος, Μιχάλαρος Ανδριανός, Μουστάκας Δημήτριος, Μόφορης Γρηγόριος,  Μπαλκάμος Γεώργιος, Μπελέκας Ανδρέας, Μπούτση-Χαραλαμπίδου Αθηνά,  Νικολακάκης Ελευθέριος, Παπαδάκης Μιχαήλ, Παπαηλίας Χρήστος,  Παπαθανασίου Γεώργιος, Παπαμανώλης – Ντόζας Γεώργιος, Πλατής Άγγελος,  Σιγάλας Γεώργιος, Σκούφος Θεόφιλος, Σωτηρίου Γεώργιος, Τριποδάκης Κων/νος,  Τσιριγώτης Πέτρος, Τσιτούρας Γεώργιος, Χρυσικόπουλος Γεώργιος,  Ψαρράς Μιχαήλ.

          ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Εφυγε ο Λυγερός.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Εντάξει, ήταν παρών. Μακρυγιάννης Κωνσταντίνος. Μαθιουδάκης εδώ. Μήλιος εδώ. Μιχαλάκης εδώ. Μιχάλαρος εδώ. Μουστάκας. Μόφορης. Μπαλκάμος; Μπελέκας; Μπούτση; Νικολακάκης; Παπαδάκης; Παπαηλίας; Παπαθανασίου; Παπαμανώλης εδώ. Πλατής; Σιγάλας εδώ. Σκούφος. Σωτηρίου; Τριποδάκης. Τσιριγώτης εδώ. Τσιτούρας Γιώργος; Χρυσικόπουλος Γιώργος και Ψαράς εδώ.

          Δεκαεννιά (19) είναι εδώ παρόντες. Λοιπόν, ψηφίζουν 17, αυτοί που είναι εδώ. Aρχίζει η ψηφοφορία.

                   Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παρόντες δεκαεφτά (17) από το Τμήμα Βιοτεχνών. Ψήφισαν δεκαεπτά (17), δεκαπέντε (15) υπέρ, δύο (2) κατά.

          Επειδή το μέλος δεν συγκεντρώνει το 50% των μελών, την απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή του τμήματος, δεν εκλέγεται και ως εκ τούτου επαναλαμβάνεται αμέσως τώρα η ίδια διαδικασία.

                           Επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία για την εκλογή

                                   Αντιπροέδρου Τμήματος Βιοτεχνών

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ: Μετά το αποτέλεσμα και της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας το οποίο είναι το ίδιο δηλαδή ψήφισαν 17, υπέρ 15, 2 κατά,  θα επαναληφθεί το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από επτά (7) μέρες, ναι, οι εκλογές για το Τμήμα των Βιοτεχνών μετά από 7 μέρες, θα πάρετε πρόσκληση και εκεί θα ακολουθηθεί πάλι η διαδικασία που λέει ο νόμος. Μετά από 7 ημέρες.

 

 

 

 

 

                                                 ΘΕΜΑ 6ο Η.Δ.

 

Ενημέρωση για το παρεμπόριο από την κα Λιόση και απο τον κ. Κωνσταντόπουλο.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνάδελφοι, καλησπέρα. Θέλω να σας ενημερώσω και να πω δυο λόγια για το παρεμπόριο.

          Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από όλα τα Επιμελητήρια της Αθήνας, από εμάς είναι δύο, είμαι εγώ και η κα Αντιγόνη Λιόση, έχει γίνει μια προσπάθεια, έχει δημιουργηθεί ένα προεδρείο το οποίο σκοπό έχει να .... και να σαρώσει το παρεμπόριο, γιατί γνωρίζετε ότι όλες οι υγιείς επιχειρήσεις που πληρώνουν εφορίες κι όλα αυτά, δυστυχώς έχουν ... ένα σεντόνι με προϊόντα παράνομα και αγνώστου ποιότητος.

          Γι' αυτό λοιπόν το θέμα υπάρχουν κάποια μέλη όπως είμαστε οι δύο που εκπροσωπούμε το Επιμελητήριο για το σκοπό αυτό. Εχουν γίνει πολλές συναντήσεις σε διάφορα Επιμελητήρια, θεωρώ ότι το επόμενο Επιμελητήριο θα είναι το δικό μας Επιμελητήριο, Αντιγόνη, πρέπει να τους καλέσουμε εδώ.

          Μας έχει κάνει την τιμή να έρθει μαζί μας από το Υπουργείο Ανάπτυξης ο κ. Μπουλούκος, έχουμε μιλήσει για διάφορα θέματα αλλά εμένα προσωπικά και την κα Αντιγόνη μας βρίσκει να διαφωνούμε στο εξής γεγονός: ότι μας είχαν πει εμείς ... να παρακολουθούμε. Πιστεύω ότι εμάς δεν ειναι η δουλειά μας αυτή. Η δουλειά μας είναι να παρακολουθούμε όσο μπορούμε αλλά η δουλειά είναι περισσότερο του Υπουργείου Οικονομικών και της Αστυνομίας για να εξαρθρωθεί το παρεμπόριο. Εγώ στα δύο τελευταία συμβούλια, Αντιγόνη, δεν ήμουν, αν έχεις κάτι να προσθέσεις μπορείς να το πεις στα μέλη μας. Ευχαριστώ.

ΛΙΟΣΗ: Τώρα σας μίλησε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ακόμα είμαστε στην αρχή, δεν έχουμε βάλει το πλαίσιο που ακριβώς θα κινηθούμε. Εγινε η σύσταση από τα πέντε Επιμελητήρια, τα τρία του Πειραιά και τα δύο της Αθήνας, Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό και εδώ Βιοτεχνικό, Επαγγελματικό και το Εμποροβιομηχανικό.

          Γίνεται μια προσπάθεια να ενημερώσουμε και τους Δήμους, να υπάρχει επαφή και με τα συνδικαλιστικά όργανα των μελών των Επιμελητηρίων, να υπάρχει κάποια ενημέρωση και το κάθε Επιμελητήριο να φροντίζει να ενημερώνει για τις κινήσεις που κάναμε. Είμαστε στην αρχή, οι δύο τρεις συναντήσεις που έχουν γίνει δεν έχουμε ακριβώς αποτελέσματα. Εχει βγει κι ένα δελτίο τύπου που λέει γιατί συστάθηκε και εξέλεξε προεδρείο κι όλα αυτά, ότι έχουμε σκοπό να συναντηθούμε με φορείς του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Περιφέρεια και με Εμπορικούς Συλλόγους. Πρέπει να ενημερώνουμε τις προσπάθειές μας και να τις κοινοποιούμε σε όλα τα Επιμελητήρια, να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων με τα στοιχεία και να υπάρχει επικοινωνία με κάθε Δήμο της Αττικής και με κάθε οργανισμό του Δημοσίου, να υπάρχει διαφήμιση στο διαδίκτυο, να υπαρχει η προβολή του θετικού έργου των φορέων, των Δήμων σχετικά με το παρεμπόριο και να υπάρχουν προτάσεις και δράσεις με επιστημονικούς φορείς για την καταγραφή και την μελέτη.

          Είμαστε στην αρχή και πιστεύω ότι κι εμείς σαν Βιοτεχνικό Επιμελητήριο που δεν έχουμε σχέση τόσο πολύ με το λιανικο εμπόριο που τα άλλα Επιμελητήρια, το Επαγγελματικό, τους αφορά πιο άμεσα, εμείς έχουμε κι άλλους τομείς που υπάρχει παρεμπόριο. Στη βιοτεχνία και κυρίως στην περιοχή που είμαι εγώ το παρεμπόριο μπορώ να σας πω ότι είναι σε όλους τους τομείς. Ας πούμε στη βιοτεχνία παρεμπόριο ας πούμε στα σκραπ. Είναι ένας χώρος που αναφέρθηκε και στη συνάντηση που κάναμε με τον κ. Μπουλούκο, ο οποίος τον έχουν βάλει συντονιστή ενός κέντρου του Υπουργείου Ανάπτυξης που λέγεται ΣΥΚΑΠ, Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, ανέφερε κιόλας όλους τους χώρους που δημιουργείται το παρεμπόριο και από την άλλη είπε ότι ψηφίζεται κάποιο πλαίσιο νομοθετικό αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε πλαίσιο ψηφισμένο στη Βουλή και κάνουν κάποιες προσπάθειες που δεν βασίζονται πάνω σε κάποιο νομοθετικό πλαίσιο. Δηλαδή περιμένουν να ψηφιστεί κάτι και να πατήσουν εκεί. Δηλαδή είμαστε στην αρχή. Δεν υπάρχει κάτι για το παρεμπόριο συγκεκριμένο. Και γι' αυτό υπάρχει θέμα. Ενδιαφέρθηκαν να γίνει κάποια διαφήμιση από ιδιωτικές εταιρείες διαφήμισης κατά του παρεμπόριου, εντάξει και ό,τι είναι θα σας το ανακοινώσουμε.

          Δεν έχω κάτι άλλο, είμαστε στην αρχή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε την κα Λιόση.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Μια ερώτηση στον κ. Διευθυντή. κ. Μιχάλη, έπεσε στην αντίληψή μου ότι έχετε γράψει επαγγελματία χωρίς να έχει επαγγελματική άδεια. Ηλεκτρολόγο χωρίς να κατέχει άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Πήραμε το Ανάπτυξης, εδώ στον κ. Αυγέρη. Πουθενά, τίποτα. Δεν έχει άδεια αυτός ο άνθρωπος.

ΓΙΑΓΚΑΣ: Να μου πείτε ποιος είναι και να το δω. Δεν ξέρω πώς έχει γίνει, να το δούμε. (Διάλογοι)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μη υπάρχοντος άλλου θέματος λύεται η συνεδρίαση.

 

 

                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ

 

 

 

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

 

 

 

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ. 34, 36, 37

ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ..... 28, 29, 31

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ.................................................................................................... 39, 41

ΛΙΟΣΗ.............. 40

ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ...... 5, 41

ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ 34

ΠΡΟΕΔΡΟΣ....... 5, 7, 24, 27, 28, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 41

 

 

 

‹‹ πίσω

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στο Newsletter