ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΑΓΩΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ

    ΣΕ ΠΟΙΑ  ΠΑΓΩΤΑ  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΙΚΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ

   Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ενημερώνουν ότι μετά τη διενέργεια διερευνητικών δειγματοληψιών που πραγματοποίησε η υπηρεσία, σε «χύμα» παγωτά από διάφορα ζαχαροπλαστεία – εργαστήρια ζαχαροπλαστικής  διαπιστώθηκε η ύπαρξη «φυτικών λιπαρών υλών» .

 Σύμφωνα με το άρθρο 137 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όπως τροποποιήθηκε το Μάιο του 2012 στο Σημείο 1 επιτρέπεται πλέον η χρήση των «φυτικών λιπαρών υλών » στα  παγωτά

 με εξαίρεση μόνο τρείς ειδικές κατηγορίες :

 

  • Παγωτό Γάλακτος
  • Παγωτό Κρέμας  
  • Παγωτό Καϊμάκι

στα οποία απαγορεύεται η χρήση των «φυτικών λιπαρών υλών».

Ειδικότερα για το:

Παγωτό Γάλακτος πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 2,5%  λιπαρά  γάλακτος και τουλάχιστον    6% στερεό υπόλειμμα γάλακτος άνευ λίπους

Παγωτό Κρέμας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% λιπαρά γάλακτος

Παγωτό Καϊμάκι  πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 8% λιπαρά γάλακτος, στερεό υπόλειμμα   γάλακτος άνευ λίπους τουλάχιστον 7% και ολικά στερεά τουλάχιστον 34%

σύμφωνα με το άρθρο 137  Παράρτημα  Ι  Σημείο 2.1, 2.2 και 2.3 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

  Κατόπιν των ανωτέρω εφιστάται η προσοχή ζαχαροπλαστών-βιοτεχνών ζαχαροπλαστικής  στον έλεγχο των προμιγμάτων που χρησιμοποιούν, ώστε να συμμορφωθούν άμεσα και πλήρως στην ισχύουσα νομοθεσία.

 

‹‹ πίσω

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στο Newsletter