Σε αφανισμό οδηγούνται τα βυρσοδεψεία

Την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1933/22-10-2013 επιστολή απέστειλε το Επιμελητήριο στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του προκειμένου να βρεθεί λύση για την βιωσιμότητα των βυρσοδεψείων.

     Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

 «    Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

   Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά έχει επανειλημμένα απευθυνθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της βυρσοδεψίας στη χώρα μας και αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους ο κλάδος της βυρσοδεψείας έχει δραματικά μειωθεί.

   Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών μας, δεδομένου του ρόλου των Επιμελητηρίων ως θεσμικών συμβούλων της Πολιτείας, η παρούσα επιστολή μας δεν θα αναφέρεται στο ιστορικό της συρρίκνωσης των βυρσοδεψείων (επισυνάπτουμε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1780/27-09-2013 σχετική επιστολή ΒΕΠ), αλλά σε ένα ακόμη πρόβλημα που ενέχει τον κίνδυνο της παύσης λειτουργίας των εν λόγω επιχειρήσεων.

    Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην εγγραφή των βυρσοδεψείων στο Μητρώο Εμπόρων Ζωϊκών Προϊόντων και την απόκτηση του Ειδικού Αριθμού, με το οποίο μπορούν να προμηθεύονται δέρματα προς κατεργασία από τους κτηνοτρόφους, για την απόκτηση του οποίου, όμως, πρέπει να έχουν άδεια λειτουργίας. Αυτονόητος και δεδομένος είναι ο μαρασμός και το κλείσιμο μίας επιχείρησης, όταν δεν έχει πρώτη ύλη να δουλέψει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επιχειρηματίες και τις τρέχουσες και ανειλημμένες υποχρεώσεις τους.

    Κύριοι Υπουργοί, πιστεύοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί τον αφανισμό ενός, μέχρι πρότινος, κερδοφόρου κλάδου που αριθμούσε εκατοντάδες επιχειρήσεις, από τις οποίες λειτουργούν, όπως λειτουργούν, μόνο περί τις 26 επιχειρήσεις υφίστανται πλέον στην Αττική, και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, μετά το πρόβλημα που δημιούργησε η αλλαγή χρήσεων γης, των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου ή αντίστοιχων διαδικασιών, για την ρύθμιση των οποίων ουδείς έχει αντίρρηση, θεωρούμε ότι απαιτείται μία γενναία πολιτική, από μέρους σας, απόφαση ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα βυρσοδεψεία. Αυτή θα ήταν μία απόφαση για την προσωρινή αδειοδότησή τους ή την απαλλαγή τους από άδεια λειτουργίας, έως ότου διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες και βρεθεί λύση και για την μετεγκατάστασή τους δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των αναφερόμενων διαδικασιών, να βρεθούν εκτεθειμένες όταν οι θεσμοθετημένες χρήσεις γης είναι ασύμβατες με την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

     Ελπίζοντας στην θετική σας ανταπόκριση και στο ότι θέλετε να επιβιώσουν τα βυρσοδεψεία στην Περιφέρεια Αττικής, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης.»

 

‹‹ πίσω

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στο Newsletter