Προτάσεις ΒΕΠ σχετικά με το σχέδιο Π. Δ. για τις Κατηγορίες και το Περιεχόμενο χρήσεων Γης

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, οι νέες χρήσης γης θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι ώστε να δίνουν σαφείς κατευθύνσεις τόσο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις όσο και σε νέους επενδυτές, να τους παρέχουν πλαίσιο προστασίας από τυχόν ενδεχόμενες αλλαγές, με αποτέλεσμα ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με προσέλκυση επενδύσεων, απαραίτητες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. 

Όσον αφορά το εν λόγω σχέδιο Π.Δ. το ΒΕΠ έχει τις εξής παρατηρήσεις :

 

  • Άρθρο 3 :Στην αμιγή κατοικία να επιτρέπονται φούρνοι έως 200 τμ συνολικής επιφάνειας δόμησης καθώς τα 100 τ.μ. είναι πολύ μικρό μέγεθος για την λειτουργικότητα του χώρου και δημιουργεί κίνδυνο να μην μπορούν να αναπτύξουν όλο το παραγωγικό κομμάτι.

 

Επίσης θα πρέπει να ενταχθούν επιπλέον δραστηριότητες όπως: ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, κουρεία, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, λογιστές, δικηγόροι . Αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να ενταχτούν και στο Άρθρο 5 .

 

  • Άρθρο 4, παρ.3 που αφορά την Γενική Κατοικία και συγκεκριμένα :

 

Α. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης επιτρέπονται, μέχρι 400 τμ συνολικής επιφάνειας δόμησης.

Δεδομένου της κατάστασης στη χώρα μας θεωρούμε ότι η εν λόγω τοποθέτηση κρίνεται απαγορευτική και καταδικάζει τα μικρά επαγγελματικά εργαστήρια σε παύση εργασιών, τα οποία και πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο και σαφώς υπό προϋποθέσεις  .

 

Β. Επιτρέπονται Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ – ΙΚΤΕΟ)  

Δεδομένων των καθυστερήσεων που προκύπτουν στον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, η δημιουργία ΚΤΕΟ – ΙΚΤΕΟ κρίνεται απαραίτητη καθώς δεν προκύπτουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία ( λιγότεροι ρύποι και όχληση από ένα πρατήριο καυσίμων ή πάρκινγκ) , στην ποιότητα του βιοτικού επιπέδου και ούτε αναμένεται να επιφέρει επιπρόσθετες αρνητικές συνέπειες στις περιοχές, αντιθέτως θα διευκολύνει σημαντικό αριθμό πολιτών που, λόγω υποχρεώσεων και απόστασης, καθυστερούν να πραγματοποιήσουν τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο οχημάτων.   Επιπλέον θα συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη του επιχειρειν και στη μείωση της ανεργίας στις τοπικές κοινωνίες λόγω απορρόφησης  προσωπικού για κάλυψη λειτουργικών θέσεων.

 

Γ. Όσον αφορά τα μεγέθη των αναψυκτηρίων, εστιατορίων, είναι πολύ μικρά δεδομένου ότι πρόκειται για συνολική δόμηση, συμπεριλαμβανομένων και βοηθητικών χώρων, αποθηκών, ειδικών εγκαταστάσεων για ΑΜΕ κ.α. και ένας τέτοιος περιορισμός δημιουργεί μια σειρά λειτουργικών προβλημάτων.

 

  • Επιπλέον άρθρο 5, παρ.4 :

 

Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης μέχρι 500τμ συνολικής επιφάνειας δόμησης ανά γήπεδο.

 

Απαγόρευση που δεν ίσχυε στον προηγούμενο καθορισμό χρήσεων γης και καθιστά αυτομάτως εκτός λειτουργίας επαγγελματικά εργαστήρια στο Τοπικό Κέντρο Γειτονίας.

 

Καταδικάζει δηλαδή τις μικρές βιοτεχνίες – εργαστήρια και τα οδηγεί σε σταδιακό κλείσιμο ή απομάκρυνση όλων των μικρών και μεσαίων βιοτεχνιών – εργαστηριών, τα οποία πρέπει να στηρίξουμε καθώς αποτελούν τον πυλώνα της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας.

 

*Οι θέσεις του Επιμελητηρίου απεστάλησαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς, επίσης, και στους Βουλευτές της Επιμελητηριακής μας Περιφέρειας προκειμένου να παρέμβουν για την εξάντληση των περιθωρίων συζήτησης επί του θέματος.

 

‹‹ πίσω

Αναζήτηση

Εγγραφείτε στο Newsletter