Ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για την ανάδειξη και αναβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

 

Ημερίδα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά για την ανάδειξη και αναβάθμιση της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, η ημερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, σε συνεργασία με το ΊδρυμαΕυγενίδου,το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕκαι τη Δ.Δ.Ε. Πειραιά με θέμα:

«Ο βιοτεχνικός κόσμος του ΠΕΙΡΑΙΑ συνομιλεί με την τοπική & ευρύτερη κοινότητα της Τεχνικής-Επαγγελματικής εκπαίδευσης για το κοινό μέλλον»

 

Η έναρξη των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον Πρόεδρο τουΒιοτεχνικούΕπιμελητηρίου Πειραιά, κο Ανδριανό Μιχάλαροο οποίος αφού ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία το ΊδρυμαΕυγενίδου, το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕκαι τη Δ.Δ.Ε. Πειραιά, αναφέρθηκε στη σημασία της τεχνικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων είπε:

«Η ανάπτυξη της τεχνικής εκπαίδευσης αποτελεί σημαντική συνθήκη εξόδου της χώρας από τα αδιέξοδα της κρίσης, με αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, επομένως και με ανάσχεση της ανεργίας που πλήττει ιδίως τη νεολαία μας.

Πρέπει να δοθεί στην τεχνική εκπαίδευση η αξία που της αρμόζει με ουσιαστικές αλλαγές που θα προωθηθούν.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να δούμε ένα βίντεο που μας έχει παραχωρήσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Στουτγάρδης και που μέσα σε ελάχιστο χρόνο δείχνει τη συνεισφορά της βιοτεχνίας στην εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Η τεχνική εκπαίδευση ήταν ανέκαθεν ένας τομέας που ενδιέφερε τις μικρές επιχειρήσεις της μεταποίησης διότι ακριβώς στις τάξεις των τεχνικών επαγγελματικών σχολών συνέρεε ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού, που αργότερα δημιουργούσε ή στελέχωνε τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη από την αγορά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια ποιοτική αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης.

Η δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων μπορεί να αναδεχθεί μέσα από τις κατάλληλες διαδικασίες και τα παιδιά των Επαγγελματικών Λυκείων να είναι οι επόμενοι που θα υποστηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας η οποία και αποτελεί διέξοδο από την κρίση».

 

Στην συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί:

  • Από τον κο Λεωνίδα Δημητριάδη - Eυγενίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Eυγενίδου, ο οποίος υπογράμμισε ότι

«το Ίδρυμα Ευγενίδου διαχρονικά θεωρεί πολύ σημαντικό πυλώνα της Κοινωνίας και της Οικονομίας την Τεχνική και Επαγγελματική ή όπως θα έλεγαν πολλοί σήμερα την Τεχνολογική Εκπαίδευση».

«Οι 15.000 ενεργές επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά», πρόσθεσε ο κ. Ευγενίδης, «στηρίζονται στην επιχειρηματικότητα, αλλά πρωτίστως στην σκληρή δουλειά των εργαζομένων σε αυτές, η συμβολή στην επαρκή εκπαίδευση των οποίων, αλλά και στην επιμόρφωσή τους, υπήρξε διαχρονικά ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξης του Ιδρύματος Ευγενίδου από συστάσεώς του».

 

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, στην διάρκεια της παρέμβασης του, μεταξύ άλλων υπογράμμισε και τα ακόλουθα :

«Η στέρεη παραγωγική βάση του Πειραιά και η μετέπειτα τεράστια συνεισφορά του Μικρασιατικού και Κωνσταντινουπολίτικου Ελληνισμού έδωσαν τις βάσεις της διεξόδου ώστε ο Πειραιάς να καταφέρει να σταθεί όρθιος και να προχωρήσει μετά τη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Εμφύλιο σπαραγμό.

Οι βιοτέχνες του Πειραιά με εφόδιο την εργατικότητα, την ακάματη δουλειά και την εφευρετικότητα μπόρεσαν να δώσουν βροντερά το «παρών» για πολλές δεκαετίες.

Είμαστε σίγουροι ότι και ο ρόλος τον οποίο θα έχουν να διαδραματίσουν στην πολυπόθητη ανάκαμψη, που τόσο πολύ χρειάζεται ο τόπος μας, θα είναι καθοριστικός, εφόσον βέβαια τους δοθεί η δυνατότητα.

Όπως είχε πει και ο Ευγένιος Ευγενίδης «δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη Ελλάδα χωρίς ικανούς και επαρκώς μορφωμένους και καταρτισμένους τεχνίτες».

Γι’ αυτό και ο σκοπός του μετέπειτα συσταθέντος Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν η συμβολή «εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω». Οι πρώτες δραστηριότητες του Ιδρύματος Ευγενίδου ήταν οι υποτροφίες σε τελειόφοιτους Τεχνικών Σχολών για μετεκπαίδευση σε μεγάλες βιομηχανίες της Βορείου Ευρώπης, η δημιουργία άρτιας τεχνικής βιβλιοθήκης και, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50, η έκδοση και διανομή των εκατομμυρίων βιβλίων για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

Η προσπάθειά μας τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται περισσότερο στη Ναυτική Εκπαίδευση, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας., πλην όμως στο Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί ειλημμένη απόφαση η στήριξη - με βάση την εμπειρία του παρελθόντος - στις νέες τεχνολογίες, στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή του ΒΕΠ, που σκοπεύουν: α) να φέρουν κοντύτερα την προσφορά με την ζήτηση της εργασίας, β) να αναζητήσουν τρόπους ούτως ώστε να έλθουν κοντύτερα η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, και γ) να αναδείξουν την ανάγκη κοινής αναζήτησης τρόπων με τον οποίο θα ενισχυθεί τόσο η πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών όσο και η δυνατότητα πρακτικής επιμόρφωσης των αποφοίτων, θα έχουν πάντα την στήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του ΒΕΠ, κυρίες και κύριοι, το Ίδρυμα Ευγενίδου θεωρεί ιδιαίτερα τιμητικό το ότι του δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσει τον διάλογο που θα ακολουθήσει και σας βεβαιώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε θα συμβάλλουμε όπου και όπως μπορούμε, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και καινοτομώντας, και εφόσον μας ζητηθεί, στην Τεχνική Εκπαίδευση, όπως και στην επιμόρφωση των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ.

Γιατί πιστεύουμε απόλυτα στην Ελλάδα και στις δυνατότητες των ανθρώπων της, είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν τον τόπο και έχουμε την πεποίθηση ότι με συλλογικότητα, εξωστρέφεια και αφοσίωση στους σκοπούς μας μπορούμε να ανατρέψουμε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Και δεν νοείται Ελλάδα χωρίς δυνατή και ανταγωνιστική βιοτεχνία και πολύ περισσότερο χωρίς την διαχρονική καθοριστική συμμετοχή του Πειραιά.

Εμείς, ως Ίδρυμα Ευγενίδου, υπηρετώντας τον σκοπό μας, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Τεχνική Εκπαίδευση της χώρας μας και, βεβαίως, πρωτοβουλίες όπως η σημερινή».

 

 

 

  • Τον κο Γεώργιο Κουράση, Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος συνεχάρη το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά για την πρωτοβουλία να διοργανώσει την εν λόγω ημερίδα και επεσήμανε το ρόλο του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και τις ενέργειες σχετικά με την τεχνική εκπαίδευση.

  • Τον κο Νικόλαο Μουμούρη, Διευθυντή  της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ο οποίος ευχαρίστησε το ΒΕΠ τόσο για τη συνεργασία όσο και για τη πρωτοβουλία και αναφέρθηκε στην σημασία ανάδειξης της τεχνικής εκπαίδευσης.

Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δήμαρχος Πειραιά κος Γιάννης Μώραλης, οποίος μεταξύ άλλων τόνισε :

"Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Ινστιτούτο Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, για το ενδιαφέρον που δείχνουν για το ζήτημα της τεχνικής εκπαίδευσης διαχρονικά.

Επίσης, θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρωτοβουλία σας, καθώς η τεχνική εκπαίδευση είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης μας, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης βιοτεχνικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων στον Πειραιά από πολύ παλιά.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των εργασιών της σημερινής ημερίδας δεν αφορά στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Προσωπικά, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι φορείς που εκπροσωπούν παραγωγικές δυνάμεις και η εκπαιδευτική κοινότητα της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης δείχνουν τη διάθεση να ασχοληθούν συστηματικά με τις βάσεις για την οικονομική και παραγωγική ανάταση της χώρας μας. Διότι, η επένδυση στην εκπαίδευση γενικά – αλλά και ιδιαίτερα στην τεχνική εκπαίδευση - έχει στρατηγικό βάθος και θέτει τα θεμέλια, ώστε η ελληνική οικονομία να αλλάξει θεμελιώδη χαρακτηριστικά που την καθιστούν ευάλωτη με τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα όπως αυτά που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Οι ικανότητες των ανθρώπων εξαρτώνται από το επίπεδο και την ποιότητα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στην οποία έχουν πρόσβαση. Η σημερινή ημερίδα λοιπόν εστιάζει ακριβώς σε αυτό το απολύτως νευραλγικό ερώτημα: τι είδους τεχνική εκπαίδευση απαιτείται για εκείνο το οικονομικό και παραγωγικό υπόδειγμα που θα μας οδηγήσει σε ένα κοινό και καλύτερο μέλλον; 
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας".

Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ.:

  • Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

  • Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια  Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κος Διονύσης Καλαματιανός, ως εκπρόσωπος του Υπουργού , κου Παν. Κουρουμπλή.

  • Ο εκπρόσωπος του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κος Θέμης  Κοτσιφάκης,  Διευθυντής του  Γραφείου  Υφυπουργού.

  • Ο κος Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

 

Στη συνέχεα ξεκίνησαν οι εργασίες της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον μαθητές από τα: 1οΕΠΑΛ Πειραιά, 1οΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1οΕΠΑΛ

Σαλαμίνας, 1οΕΠΑΛ Περάματος και ΕΠΑΛ Μεγάρων, καθηγητές, σχολικοί σύμβουλοι και πλήθος επιχειρηματιών.

Στην πρώτη θεματική ενότητα, που αναφερόταν στον ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ο Σύμβουλος του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κος Ηρακλής Πλιάκης, ανέλυσε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αναβάθμιση της ΕΕΚ.

Πώς είναι τα ΕΠΑΛ σήμερα περιέγραψε στην ομιλία του ο Διευθυντής της ΔΔΕ Πειραιά, κος Νικόλαος Μουμούρης, ενώ μελέτη για το προφίλ των μαθητών των ΕΠΑΛ παρουσίασε η εκπαιδευτικός Δ.Ε., κα Αλεξάνδρα Φέγγη.

Στον κοινωνικό ρόλο των ΕΠΑΛ, τους εκπαιδευτικούς και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε η κα Χρυσούλα Λαλαζήση, Σχολική Σύμβουλος ΔΕ, με έδρα την ΔΔΕ Πειραιά.

Σε επιτυχείς εμπειρίες από παλαιότερες εποχές αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, κος Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης..

Στη δεύτερη θεματική ενότητα που αναφερόταν στον επιχειρηματικό κόσμο και την τεχνική εκπαίδευση-κατάρτιση, παρουσιάσθηκε από τον κο Χρήστο Μαριόλα, υπεύθυνο επικοινωνίας, η ηλεκτρονική εφαρμογή διασύνδεσης επιχειρηματικότητας και τεχνικής εκπαίδευσης-κατάρτισης του Β.Ε.Π.

Την σύνδεση ΕΕΚ και αγοράς εργασίας: κίνητρα και εμπόδια για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε προγράμματα μαθητείας, ανέλυσε ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κος Δημήτρης Βαργιάμης, ενώ ο καθηγητής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών της ΚΕΕΕ, κος Χάρης Λαμπρόπουλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του επιχειρηματικού κόσμου για την υποστήριξη της μαθητείας. Στην μαθητεία του ΟΑΕΔ αναφέρθηκε η κα Στέλλα Καραβά, Προϊσταμένη Δ/νσης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Μέσων Διδασκαλίας του ΟΑΕΔ.

Εκπληκτική ήταν η συμμετοχή μαθητών, επιχειρηματιών και καθηγητών και στους δύο κύκλους συζητήσεων, που ακολούθησαν τις δύο θεματικές ενότητες, ενώ, παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύνδεση μέσω Skypeμε ΕΠΑΛ Κω, Καρδίτσας,, Κεφαλονιάς και Λέσβου, με σκοπό να ακουστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΕΠΑΛ της Περιφέρειας.

Ο Πρόεδροςτου ΒιοτεχνικούΕπιμελητηρίου Πειραιά, κος Αδριανός Μιχάλαρος,κλείνοντας την ημερίδα, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάσθηκαν με το Επιμελητήριο, καθηγητές, μαθητές, ομιλητές, επεσήμανε ότι αυτή η ημερίδα είναι η αρχή για μια σειρά ενεργειών υποστήριξης και αναβάθμισης της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης από ΒΕΠ και, υποστήριξε, ότι αυτή η διοργάνωση θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε χρόνο, την ίδια χρονική περίοδο, ώστε, σύμφωνα με τα δεδομένα να χαράσσονται νέοι στόχοι αναβάθμισης της τεχνικής εκπαίδευσης.